Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Powrót do szkoły na roślinach

Powrót do szkoły na roślinach

  • 31 sierpnia, 2023
  • by

Szkolne śniadanie nie musi oznaczać bułki z masłem orzechowym. W dzisiejszym wpisie przedstawiamy Wam propozycje prostych przekąsek oraz posiłków roślinnych, które można spakować do szkolnego plecaka!

Czy dla osób w wieku szkolnym dieta jest w ogóle ważna?

Rodzice często mają poczucie, że w wieku szkolnym dieta nie gra dużej roli, bo dziecko „wybiega” to co zje, lub z czasem zgubi „dziecięcy tłuszczyk”.

Niestety, mamy złą wiadomość. Ale zarazem dobrą, bo wszystko w naszych rękach. Już od okresu prenatalnego najpierw żywienie matki, a po narodzinach żywienie dziecka od pierwszych chwil, ma znaczenie i wpływ na zdrowie organizmu nawet wiele lat później.

Nieprawidłowo zbilansowana dieta dziecka może odpowiadać za pojawienie się alergii, późniejsze problemy z utrzymaniem masy ciała w normie, wyniki w nauce, zwiększone ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, podwyższone ciśnienie tętnicze, czy cukrzycę typu II.

Składniki odżywcze a nauka

Ponieważ składniki odżywcze takie jak magnez, witaminy z grupy B, witamina D czy kwasy omega-3 biorą udział w regulacji pracy układu nerwowego, ich niedostateczne spożycie może przełożyć się na problemy z zapamiętywaniem i skupieniem.

Do źródeł magnezu zaliczamy produkty pełnoziarniste, kaszę jaglaną i gryczaną, kakao, banany, orzechy i nasiona.

Do źródeł witamin z grupy B zaliczyć można produkty pełnoziarniste, orzechy, brokuły, szpinak oraz nasiona roślin strączkowych.

Zapotrzebowania na witaminę D nie jesteśmy w stanie pokryć wraz z dietą, w okresie od września do kwietnia jej suplementacja jest obowiązkowa dla całej populacji Polski, niezależnie od stosowanego modelu żywienia.

Kwasy omega-3 znajdziemy między innymi w nasionach chia, siemieniu lnianym, surowych olejach roślinnych np. oleju lnianym oraz orzechach włoskich.

Przypomnijmy także, że suplementacja witaminą B12 jest zalecana w przypadku osób na diecie wegetariańskiej, w tym wegańskiej.

Propozycje przekąsek

Starajmy się, aby każdy posiłek był zbilansowany. To oznacza, iż zamiast samego owocu dobrze jest zjeść go w połączeniu z garścią orzechów. Dostarczymy tym samym oprócz węglowodanów także białka i tłuszczów.

Dobrym wyborem na przekąski będą surowe owoce, warzywa (np. pokrojony pomidor, pomidorki koktajlowe, marchewka w słupkach), kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastami warzywnymi, hummus, tortille z warzywami, orzechy, nasiona, chrupki z ciecierzycy i soczewicy zamiast tradycyjnych chipsów, ciastka owsiane i jaglane, smoothie owocowe oraz batony na bazie daktyli.

Proste przepisy, które sprawdzą się w szkolnej ławce

Poniżej przedstawiamy listę przepisów, których wykonanie nie zajmie dużo czasu, a potrawy będą możliwe do zabrania w pojemniku do szkoły:

Klopsy bakłażanowo – pieczarkowe: https://zdrowie.viva.org.pl/przepisy/klopsy-baklazanowo-pieczarkowe/

Pasta kanapkowa z cieciorki: https://zdrowie.viva.org.pl/przepisy/pasta-kanapkowa-z-cieciorki/

Gofry dyniowo – cynamonowe: https://zdrowie.viva.org.pl/przepisy/bezglutenowe-gofry-dyniowo-cynamonowe/

Ptasie mleczko: https://zdrowie.viva.org.pl/przepisy/borowkowe-ptasie-mleczko/

Kotleciki z ciecierzycy: https://zdrowie.viva.org.pl/przepisy/kotleciki-z-ciecierzycy/

Czekoladowe muffiny: https://zdrowie.viva.org.pl/przepisy/czekoladowe-muffiny/

Ciasteczka owsiane: https://zdrowie.viva.org.pl/przepisy/1987/

Pasta ze słonecznika do kanapek: https://zdrowie.viva.org.pl/przepisy/pasta-ze-slonecznika/

Ciasteczka dyniowe: https://zdrowie.viva.org.pl/przepisy/dyniowe-cookie-dough/

Może Ci się spodobać

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *

×