Powrót do szkoły na roślinach
- 31 sierpnia, 2023
- by
- bok
Szkolne śniadanie nie musi oznaczać bułki z masłem orzechowym. W dzisiejszym wpisie przedstawiamy Wam propozycje prostych przekąsek oraz posiłków roślinnych, które można spakować do szkolnego plecaka!
Czy dla osób w wieku szkolnym dieta jest w ogóle ważna?
Rodzice często mają poczucie, że w wieku szkolnym dieta nie gra dużej roli, bo dziecko „wybiega” to co zje, lub z czasem zgubi „dziecięcy tłuszczyk”.
Niestety, mamy złą wiadomość. Ale zarazem dobrą, bo wszystko w naszych rękach. Już od okresu prenatalnego najpierw żywienie matki, a po narodzinach żywienie dziecka od pierwszych chwil, ma znaczenie i wpływ na zdrowie organizmu nawet wiele lat później.
Nieprawidłowo zbilansowana dieta dziecka może odpowiadać za pojawienie się alergii, późniejsze problemy z utrzymaniem masy ciała w normie, wyniki w nauce, zwiększone ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, podwyższone ciśnienie tętnicze, czy cukrzycę typu II.
Składniki odżywcze a nauka
Ponieważ składniki odżywcze takie jak magnez, witaminy z grupy B, witamina D czy kwasy omega-3 biorą udział w regulacji pracy układu nerwowego, ich niedostateczne spożycie może przełożyć się na problemy z zapamiętywaniem i skupieniem.
Do źródeł magnezu zaliczamy produkty pełnoziarniste, kaszę jaglaną i gryczaną, kakao, banany, orzechy i nasiona.
Do źródeł witamin z grupy B zaliczyć można produkty pełnoziarniste, orzechy, brokuły, szpinak oraz nasiona roślin strączkowych.
Zapotrzebowania na witaminę D nie jesteśmy w stanie pokryć wraz z dietą, w okresie od września do kwietnia jej suplementacja jest obowiązkowa dla całej populacji Polski, niezależnie od stosowanego modelu żywienia.
Kwasy omega-3 znajdziemy między innymi w nasionach chia, siemieniu lnianym, surowych olejach roślinnych np. oleju lnianym oraz orzechach włoskich.
Przypomnijmy także, że suplementacja witaminą B12 jest zalecana w przypadku osób na diecie wegetariańskiej, w tym wegańskiej.
Propozycje przekąsek
Starajmy się, aby każdy posiłek był zbilansowany. To oznacza, iż zamiast samego owocu dobrze jest zjeść go w połączeniu z garścią orzechów. Dostarczymy tym samym oprócz węglowodanów także białka i tłuszczów.
Dobrym wyborem na przekąski będą surowe owoce, warzywa (np. pokrojony pomidor, pomidorki koktajlowe, marchewka w słupkach), kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastami warzywnymi, hummus, tortille z warzywami, orzechy, nasiona, chrupki z ciecierzycy i soczewicy zamiast tradycyjnych chipsów, ciastka owsiane i jaglane, smoothie owocowe oraz batony na bazie daktyli.
Proste przepisy, które sprawdzą się w szkolnej ławce
Poniżej przedstawiamy listę przepisów, których wykonanie nie zajmie dużo czasu, a potrawy będą możliwe do zabrania w pojemniku do szkoły:
Klopsy bakłażanowo – pieczarkowe: https://zdrowie.viva.org.pl/przepisy/klopsy-baklazanowo-pieczarkowe/
Pasta kanapkowa z cieciorki: https://zdrowie.viva.org.pl/przepisy/pasta-kanapkowa-z-cieciorki/
Gofry dyniowo – cynamonowe: https://zdrowie.viva.org.pl/przepisy/bezglutenowe-gofry-dyniowo-cynamonowe/
Ptasie mleczko: https://zdrowie.viva.org.pl/przepisy/borowkowe-ptasie-mleczko/
Kotleciki z ciecierzycy: https://zdrowie.viva.org.pl/przepisy/kotleciki-z-ciecierzycy/
Czekoladowe muffiny: https://zdrowie.viva.org.pl/przepisy/czekoladowe-muffiny/
Ciasteczka owsiane: https://zdrowie.viva.org.pl/przepisy/1987/
Pasta ze słonecznika do kanapek: https://zdrowie.viva.org.pl/przepisy/pasta-ze-slonecznika/
Ciasteczka dyniowe: https://zdrowie.viva.org.pl/przepisy/dyniowe-cookie-dough/