Klopsy bakłażanowo-pieczarkowe
- 17 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki:
- 1 mały bakłażan
- 1 cebula
- pół kubka ugotowanej ciecierzycy
- 250 g pieczarek
- 5-6 łyżek bułki tartej (lub panier z ciecierzycy)
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka papryki wędzonej, łyżeczka czosnku granulowanego, łyżeczka kozieradki.
Przygotowanie:
Bakłażan kroimy na plastry, solimy i czekamy aż puści wodę. Następnie płuczemy go, w celu pozbycia się goryczki.
Podsmażamy cebulę wraz z pieczarkami i bakłażanem.
Podsmażone warzywa miksujemy wraz z ciecierzycą i przyprawami.
Dodajemy bułkę tartą, mieszamy i formujemy kuleczki. Klopsy smarujemy olejem.
Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.
Klopsy można również podsmażyć. Przed smażeniem polecam zapanierować je dodatkowo w bułce tartej.
Smacznego! ♥