Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Klopsy bakłażanowo-pieczarkowe

Klopsy bakłażanowo-pieczarkowe

  • 17 listopada, 2022
  • by

Składniki:

  • 1 mały bakłażan
  • 1 cebula
  • pół kubka ugotowanej ciecierzycy
  • 250 g pieczarek
  • 5-6 łyżek bułki tartej (lub panier z ciecierzycy)
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka papryki wędzonej, łyżeczka czosnku granulowanego, łyżeczka kozieradki.

 

Przygotowanie:

Bakłażan kroimy na plastry, solimy i czekamy aż puści wodę. Następnie płuczemy go, w celu pozbycia się goryczki.
Podsmażamy cebulę wraz z pieczarkami i bakłażanem.
Podsmażone warzywa miksujemy wraz z ciecierzycą i przyprawami.
Dodajemy bułkę tartą, mieszamy i formujemy kuleczki. Klopsy smarujemy olejem.
Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.

Klopsy można również podsmażyć. Przed smażeniem polecam zapanierować je dodatkowo w bułce tartej.

Smacznego! ♥

Autorka: https://www.instagram.com/babaeylla_od_kuchni  

Komentarze wyłączone
×