Lasagne z sosem à la bolognese
- 17 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki na ok. 8 dużych porcji:
♥ 500 + 200 ml pomidorów w kawałkach z puszki
♥ ok. 650 g mixu warzyw (u mnie 2 marchewki, 1 pietruszka, ⅓ cukinii, 3 łodygi selera naciowego, ⅙ kalafiora, ⅓ pora)
♥ 2 cebule
♥ 3 ząbki czosnku
♥ ½ szklanki czerwonego wina
♥ 90 ml koncentratu pomidorowego
♥ 2 łyżki cukru
♥ 2 łyżeczki soli
♥ 1 łyżeczka bazylii
♥ 1 łyżeczka ziół prowansalskich
♥ ½ łyżeczki papryki wędzonej
♥ ½ łyżeczki chili
♥ ½ łyżeczki cynamonu
♥ duża szczypta gałki muszkatołowej
♥ garść posiekanej natki pietruszki
♥ oliwa
♥ ok. 500 g płatów do lasagne
♥ opcjonalnie 1 szklanka tartego, wegańskiego sera lub ½ szklanki płatków drożdżowych do posypania lasagne na wierzchu
Wykonanie:
Cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na oliwie, na głębokiej patelni. Wszystkie pozostałe warzywa posiekaj bardzo drobno (mniej więcej na wielkość ziarenek kaszy pęczak) w malakserze i dodaj do cebuli i czosnku. Podlej warzywa oliwą i podduszaj ok. 10 min. mieszając i odparowując nadmiar wody. Następnie dodaj wino, 500 ml pomidorów z puszki, koncentrat pomidorowy, cukier i wszystkie przyprawy, łącznie z natką pietruszki. Podgrzewaj sos ok. 10 min. Sos powinien mieć konsystencję gęstego, klasycznego bolognese.
Do naczynia żaroodpornego wlej 100 ml pomidorów z puszki i ok. 4 łyżki oliwy i równomiernie rozprowadź. Teraz ułóż pierwszą warstwę makaronowych płatów, a następnie wyłóż po ok. 1 czubatej łyżce sosu na każdy płat i równo rozprowadź. Powtarzaj warstwy, aż do zużycia sosu i płatów (u mnie 6 warstw). Na ostatniej warstwie makaronu rozprowadź równomiernie tylko 100 ml pomidorów i całość polej ok. 10 łyżkami oliwy. Piecz ok. 35 min. w temp 180′ C. Na ok. 10 min. przed końcem pieczenia możesz posypać lasagne wegańskim serem albo płatkami drożdżowymi.
Smacznego! ♥
Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/