Chałka ze skórką pomarańczową i wanilią
- 17 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki na 1 dużą lub 2 mniejsze chałki:
🧡 3 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
🧡 1 szklanka ciepłego mleka (u mnie owsiane)
🧡 3 łyżki oleju
🧡 3 łyżki cukru/erytrolu
🧡 1 laska wanilii
🧡 40 g świeżych drożdży
🧡 szczypta soli
🧡 2 łyżki skórki z pomarańczy
Na glazurę:
🧡 1 łyżka mleka
🧡 1 łyżka słodkiej zalewy ze skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Z połowy ciepłego mleka, łyżki mąki, łyżki cukru i pokruszonych drożdży zrób zaczyn. Odstaw na 15 min. do wyrośnięcia drożdży. Resztę cukru rozpuść w pozostałym mleku. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj zaczyn, mleko z cukrem i wszystkie pozostałe składniki oprócz skórki z pomarańczy. Wyrób ciasto, a pod koniec wyrabiania dodaj skórkę. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do dłoni. Uformuj z ciasta kulę, oprósz łyżką mąki, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 h w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie, wyrabiaj je przez chwilę, a następnie podziel na 3 równe części, uformuj długie wałki i spleć jak warkocz. Ułóż uformowaną chałkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i zostaw jeszcze na około 20-30 min. do wyrośnięcia. Następnie posmaruj chałkę mlekiem wymieszanym wodą, która została ze skórki z pomarańczy i piecz w temp. 180′ C przez ok. 30 min.
Smacznego! 🧡
Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/