Light Sidebar
Kandydoza: czym jest, co ją wywołuje i jakie są objawy
- 26 czerwca, 2023
- by
- bok
Kandydoza, inaczej drożdżyca – to rodzaj zakażenia grzybiczego wywoływanego przez drożdżaki, najczęściej z rodzaju Candida albicans. Zakażenie takie nazywa się oportunistycznym – oznacza to, że gatunek drobnoustroju niechorobotwórczego, występującego naturalnie również w przewodzie pokarmowym zdrowych organizmów ludzkich przedostaje się w głąb ciała, pokonuje bariery odpornościowe i powoduje różnego rodzaju zaburzenia i objawy chorobowe.
Grzyby z gatunku Candida w warunkach normalnych zasiedlają głównie jelito grube, śluzówkę dróg oddechowych, skórę, a także pochwę w przypadku kobiet i są komensalami, tj. współbiesiadownikami człowieka.
Istnieje wiele czynników, które mogą przyczynić się do powstania infekcji spowodowanej drożdżakami Candida...
Czy cukier zaburza rozwój dziecka?
- 26 czerwca, 2023
- by
- bok
Cukier to nazwa dość niespecyficzna, ponieważ jako „cukier” to nie tylko ten biały, w cukierniczce, ale z chemicznego punktu widzenia to przede wszystkim węglowodany proste. Są one podstawowym źródłem energii. To niezbędne paliwo do podtrzymywania procesów życiowych, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Są szczególnie ważne dla pracy naszego mózgu.
Słodki smak cukru kojarzy się bardzo pozytywnie. Nasze mózgi już od poczęcia przyzwyczają się do niego – wody płodowe oraz mleko matki mają smak słodki. Nic więc dziwnego, że dzieci uwielbiają słodkie produkty.[1]
Cukier, jak i wyroby z jego dużą zawartością, to produkty,...
Nie daj się przeziębieniu!
- 26 czerwca, 2023
- by
- bok
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy nasza odporność jest szczególnie narażona na niesprzyjające warunki z zewnątrz. Niska temperatura, brak słońca i depresyjna aura to czynniki, które mogą znacznie obniżyć zdolności organizmu do bronienia się przed drobnoustrojami – co robić więc, przy przetrwać ten czas w roku w dobrym zdrowiu i samopoczuciu?
Odporność, poza uwarunkowaniami genetycznymi, zależy głównie od naszego stylu życia, tj. poziomu stresu, aktywności fizycznej, a przede wszystkim stosowanej diety. Racjonalne, zbilansowane odżywianie dostosowane do naszego stanu zdrowia to podstawa, jeśli chcemy, by choroby trzymały się na dystans. Pamiętajmy więc o...
Dieta w sportach siłowych
- 26 czerwca, 2023
- by
- bok
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób pragnie mieć wysportowaną sylwetkę z wyraźnie zarysowanymi mięśniami. Moda na bycie fit i ćwiczenie na siłowni na stałe zagościła w polskim społeczeństwie. Ćwiczą już nie tylko panowie, ale także panie, które przestały bać się ciężarów i chętnie sięgają po ten rodzaj aktywnosści fizycznej. Pięknie zarysowane figury fit-celebrytek zachęcają, by wejść na siłownię i przerzucić trochę „żelastwa”. Ale czy samym treningiem osiągniemy założony cel? Czy będąc na diecie wege dostarczymy odpowiednią ilość białka i innych składników niezbędnych do budowania masy mięśniowej?
Liczba przyjmowanych kalorii
Tak jak w...
Tłuszcz, z którego nie warto rezygnować
- 26 czerwca, 2023
- by
- bok
Orzechy to grupa produktów o bardzo wysokim znaczeniu żywieniowym – bogate w tłuszcze, wysokiej jakości białka i minerały przyczyniają się do zachowania zdrowia poprzez obniżanie cholesterolu, zapobieganie cukrzycy, pozytywny wpływ na układ nerwowy i zachowanie niskiej masy ciała. To ostatnie może niektórym wydać się zaskakujące, gdyż orzechy stanowią bardzo kaloryczną przekąskę – 100 gramów dostarcza nierzadko nawet i 600 kcal, jednak jedzone z umiarem i w możliwie jak najbardziej nieprzetworzonej wersji na pewno nie wpłyną negatywnie na naszą sylwetkę, a wręcz przeciwnie, pomogą zrzucić zbędne kilogramy poprzez wpływ na uczucie sytości....
Tajemnica zawarta w mleku
- 26 czerwca, 2023
- by
- bok
Mleko, jako wydzielina gruczołów mlecznych samic udomowionych ssaków (krów, owiec, kóz, klaczy, oślic, wielbłądzic, bawolic, reniferów) coraz częściej staje się tematem gorących dyskusji, nie tylko wśród dietetyków. Z jednej strony mamy zwolenników mleka, którzy opiewają wspaniałość tego białego płynu. Z drugiej zaś stoją zapalczywi działacze, zwalający całe zło świata właśnie na mleko.
Oczywiście powyższy podział jest bardziej żartobliwym obrazem, niż prawdą, chciałam jednak zarysować (z lekkim przekąsem) dwa całkowicie różne podejścia ludzi do tego produktu.
Weganie oczywiście odrzucają mleko ze swojego jadłospisu, i ja, jako weganka, pochwalam ten wybór, jednak z dietetycznego...
Dieta podczas menopauzy. Na co zwracać uwagę?
- 26 czerwca, 2023
- by
- bok
Menopauza jest fizjologicznym zjawiskiem związanym ze stopniowym wygaszaniem czynności jajników, a w konsekwencji z deficytem estrogenów. Prowadzi to do występowania licznych zmian w organizmie kobiety, które mogą pogarszać jakość jej życia. Zaliczamy do nich m.in. uderzenia gorąca, rozdrażnienie, zmęczenie, problemy z koncentracją, przybieranie na wadze, wzrost ryzyka osteoporozy, miażdżycy i chorób serca. Menopauzę stwierdza się po upływie 12 miesięcy od wystąpienia ostatniego krwawienia miesiączkowego. Natomiast okres premenopauzalny rozpoczyna się znacznie wcześniej (średnio 5-6 lat przed ostatnim krwawieniem). W celu łagodzenia...
Jak czytać etykiety?
- 26 czerwca, 2023
- by
- bok
Producenci żywności zobowiązani są do tego, aby zapewniać konsumentom pełną i rzetelną informację o nabywanym produkcie. Zwykle jednak eksponują jego zalety, natomiast niekorzystne właściwości możemy zauważyć dopiero po dokładnym wczytaniu się w skład oraz wartości odżywcze. Aby dokonywać świadomych wyborów powinniśmy wypracować w sobie nawyk czytania etykiet. Na co zatem zwrócić uwagę zanim włożymy dany produkt do koszyka?
Na każdej etykiecie znajdują się informacje takie jak:
· nazwa produktu spożywczego
· wykaz składników
· zawartość ilościowa składników
· substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji
· masa netto żywności
· data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia
· warunki przechowywania/warunki użycia
· dane identyfikujące producenta
· kraj lub miejsce...
Źródła kwasów omega-3 w diecie roślinnej
- 26 czerwca, 2023
- by
- bok
Prawidłowe żywienie człowieka polega na całkowitym pokryciu zapotrzebowania organizmu na energię oraz wszystkie składniki pokarmowe potrzebne do rozwoju oraz zachowania zdrowia. Jednym ze składników niezbędnych w prawidłowo zbilansowanej diecie są tłuszcze. W zależności od obecności oraz liczby podwójnych wiązań, kwasy tłuszczowe możemy podzielić na nasycone, jednonienasycone oraz wielonienasycone. Te ostatnie zawierają więcej niż jedno wiązanie podwójne i w zależności od położenia każdego z nich można je podzielić na rodzinę kwasu a-linolenowego (ALA) (n-3 lub ω-3) oraz rodzinę kwasu linolowego (LA) (n-6 lub ω-6). Organizm człowieka nie potrafi syntetyzować tych dwóch kwasów tłuszczowych, dlatego też...
Wpływ diety na płodność. Które produkty spożywcze sprzyjają zajściu w ciążę?
- 22 czerwca, 2023
- by
- bok
Niepłodność to stan, w którym niemożność zajścia w ciążę utrzymuje się pomimo regularnego współżycia seksualnego bez stosowania środków antykoncepcyjnych przez co najmniej 12 miesięcy. W Polsce problem ten dotyka ok. 10−15% par. Najczęściej wskazywaną przyczyną problemów z zajściem w ciążę ze strony kobiety jest zespół policystycznych jajników, endometrioza oraz zaburzenia endokrynologiczne. U mężczyzn natomiast czynnikiem predysponującym może być obniżona jakość spermy uniemożliwiająca zapłodnienie. Wysoka częstość występowania zaburzeń płodności w połączeniu z niemałymi kosztami i ograniczonym dostępem do leczenia niepłodności uzasadniają potrzebę...