Light Sidebar
Zmiany na zdrowsze
- 26 września, 2023
- by
- bok
Jeśli na co dzień spożywasz mięso i produkty odzwierzęce, zacznij od jednego roślinnego posiłku w tygodniu. Na naszej stronie oraz w Internecie znajdziesz mnóstwo ciekawych przepisów, które w prosty sposób poprowadzą Cię do przygotowania roślinnej potrawy. Następnie możesz spróbować jednego roślinnego posiłku dziennie, tym samym zmniejszając stopniowo spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych, działając korzystnie dla zdrowia, zwierząt oraz planety.
Jedz wolniejTempo w jakim spożywamy posiłki wpływa na ilość spożytych pokarmów oraz sprawność funkcjonowania układu pokarmowego. Badania wykazały, że osoby spożywające posiłki w pośpiechu wykazują wyższy wskaźnik BMI 1-3....
Powrót do szkoły na roślinach
- 31 sierpnia, 2023
- by
- bok
Szkolne śniadanie nie musi oznaczać bułki z masłem orzechowym. W dzisiejszym wpisie przedstawiamy Wam propozycje prostych przekąsek oraz posiłków roślinnych, które można spakować do szkolnego plecaka!
Czy dla osób w wieku szkolnym dieta jest w ogóle ważna?Rodzice często mają poczucie, że w wieku szkolnym dieta nie gra dużej roli, bo dziecko „wybiega” to co zje, lub z czasem zgubi „dziecięcy tłuszczyk”.
Niestety, mamy złą wiadomość. Ale zarazem dobrą, bo wszystko w naszych rękach. Już od okresu prenatalnego najpierw żywienie matki, a po narodzinach żywienie dziecka od pierwszych chwil, ma znaczenie i...
Kiszonki – co w sobie kryją?
- 26 czerwca, 2023
- by
- bok
Kiszonki to grupa produktów, której w naszym rejonie świata nie trzeba przedstawiać nikomu. Kapusta, czy ogórki kiszone są nieodłącznym elementem kuchni polskiej – są pyszne, tanie, łatwo dostępne, a dodatkowo ich spożycie może mieć bardzo pozytywne skutki dla naszego zdrowia. Co więc takiego kryje się w tych niepozornych produktach?
Skupmy się najpierw na samym procesie kiszenia. Jest to łatwa metoda konserwacji żywności znana już od wieków, polegająca na poddawaniu (w tym przypadku) warzyw działaniu bakterii fermentacji mlekowej. Bakterie te rozkładają cukry na kwas mlekowy, co skutkuje zmianą trwałości, smaku i właściwości danego...
Jackfruit – owoc o wielu zastosowaniach
- 26 czerwca, 2023
- by
- bok
Jackfruit (dżakfrut) jest owocem drzewa bochenkowego (Artocarpus heterophyllus) rosnącego i uprawianego już od VI wieku p.n.e. na obszarach Azji, głównie w Indiach, Malezji i Indonezji, w Afryce, częściowo w Ameryce Południowej i w mniejszym stopniu w innych miejscach o sprzyjającym, gorącym klimacie. Charakterystyczne owoce wyrastają z pni, nie z gałęzi tego niezwykłego drzewa, co wynika z ich ciężaru – jackfruity to duże, owalne owoce osiągające 90 cm długości i 40 kg masy. Otoczone są twardą skorupą pokrytą drobnymi wypustkami przypominającymi zaokrąglone kolce, w środku znajdują się natomiast pestki otoczone żółtym...
Jak zapobiec osteoporozie?
- 26 czerwca, 2023
- by
- bok
Osteoporoza to, według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), choroba szkieletu charakteryzująca się zmniejszającą się gęstością mineralną kości i ich zaburzoną mikroarchitekturą, co prowadzi do wzmożonej łamliwości kości. Choroba ta dotyczy głównie kobiet i osób starszych, jednak na stan i jakość naszego kośćca wpływają w dużej mierze zachowania żywieniowe i styl życia w wieku młodzieńczym i wczesnej dorosłości, bowiem to stan szczytowej masy kostnej jaki osiągamy w wieku około 20 (choć mówi się nawet o 30) roku życia rzutuje na prawdopodobieństwo wystąpienia osteoporozy w wieku podeszłym. Wiek, uwarunkowania genetyczne oraz geograficzne, drobna budowa...
9 sposobów na świąteczne przejedzenie
- 26 czerwca, 2023
- by
- bok
Święta Bożego Narodzenia to magiczny okres. Spędzamy czas z bliskimi, głownie przy stole, co może stwarzać pewne problemy trawienne. Nawet będąc na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej możemy odczuwać dyskomfort ze strony układu pokarmowego.
Byłoby czymś pięknym, gdyby dania wigilijne udało spożywać się w pewnej kolejności, uzależnionej od strawności produktów. I tak np. zacząć biesiadę od produktów lekkich, szybkostrawnych, które w naszym żołądku są tylko kilkadziesiąt minut. Następnie przejść do spożywania produktów trudniej strawnych, np. strączków czy dań smażonych. To jednak jest tylko teoria. W praktyce nie ma to odzwierciedlenia, ponieważ różnorodność dań i...
14 lekarzy-wegan, którzy zalecają dietę roślinną
- 26 czerwca, 2023
- by
- bok
Coraz więcej lekarzy przekonuje się do korzyści płynących ze zdrowego, roślinnego stylu życia. W końcu kto jak kto, ale oni powinni wiedzieć najlepiej, że dieta bogata w warzywa, białko roślinne z niską zawartością cholesterolu i tłuszczy może zapobiegać chorobom.Poniżej przedstawiamy lekarzy wegan o różnych specjalizacjach i różnego pochodzenia, którzy mają jedną wspólną cechę. Wierzą, że korzyści dla zdrowia płynące z diety roślinnej to to, co zaleca lekarz.
1. Urodzona w Iranie gastroenterolożka dr Angie Sadeghi pomaga średnio jednej osobie miesięcznie przejść na dietę wegańską, a dzięki zmianie na zdrową dietę roślinną jej pacjenci...
Jakie jest moje zapotrzebowanie kaloryczne?
- 26 czerwca, 2023
- by
- bok
Nie sztuką jest schudnąć, tak samo, jak nie sztuką jest przybrać na masie (tej beztłuszczowej, oczywiście). Wiedzą to Ci, którzy wielokrotnie próbowali miliona diet odchudzających, albo Ci, którzy próbują urosnąć w mięśniach, a nie obrosnąć tłuszczykiem. Istotną rolę, jak nie najważniejszą, odgrywa tutaj odpowiednio zbilansowana dieta, dobrana indywidualnie do naszego organizmu.
Indywidualne zapotrzebowanie energetyczne – katabolizm i anabolizmJuż w 1985 roku eksperci z najważniejszych organizacji, takich jak FAO/WHO/UNU, zajmujących się normami dotyczącymi zdrowia ludności na całym globie, określili definicję...
Jak zapewnić dziecku odpowiednią ilość wapnia na diecie roślinnej?
- 26 czerwca, 2023
- by
- bok
Wapń w organizmie człowieka pełni nie tylko rolę budulcową w układzie kostnym, ale także odgrywa istotną funkcję w przewodzeniu impulsów nerwowych, pracy mięśni, procesie krzepnięcia krwi, regulacji ciśnienia tętniczego krwi oraz pracy serca. Spożycie wapnia w Polsce jest niskie i wynosi średnio 598 mg/dobę, co stanowi około 60% ilości zalecanej. Konsekwencją długotrwałego niedoboru wapnia w diecie dzieci może być krzywica, natomiast u ludzi dorosłych – osteomalacja oraz osteoporoza. Niedobór wapnia może prowadzić również do zwiększonej pobudliwości organizmu, zaburzeń neurologicznych, tężyczki, wzrostu ciśnienia tętniczego krwi. Zapotrzebowanie na wapń w różnych grupach wiekowych...
Indeks glikemiczny – co właściwie nam mówi?
- 26 czerwca, 2023
- by
- bok
Indeks glikemiczny (IG) najprościej mówiąc ukazuje procentowo szybkość zwiększania stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów w porównaniu ze zwiększeniem, jakie następuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy.
Co to znaczy w praktyce?
Im produkt ma wyższy indeks glikemiczny tym szybciej ulega strawieniu i wchłonięciu w przewodzie pokarmowym. Jest to niekorzystny efekt. Powoduje nagły wzrost glikemii poposiłkowej i gwałtowne wydzielenie insuliny. Chwilę potem następuje szybkie zmniejszenie stężenia glukozy we krwi. Powoduje to spadek energii, uczucie zmęczenia i jednocześnie zwiększenie łaknienia (przez wzrost wydzielania glukagonu).
Na co IG ma wpływ?
Dieta...