Grid – With Sidebar
O arbuzie słów kilka
- 19 czerwca, 2023
- by
- bok
Arbuz (Citrullus lanatus) to roślina pochodząca z Afryki, gdzie hodowana jest już od ponad 4000 lat, natomiast pierwsze wzmianki o hodowli arbuza w...
Zamienniki cukru
- 19 czerwca, 2023
- by
- bok
Substytuty cukru, popularnie nazywane słodzikami, to substancje chemiczne o słodkim smaku i niskiej wartości energetycznej, dzięki czemu stanowią alternatywę dla cukru stołowego...
Mniszek lekarski: więcej niż chwast
- 19 czerwca, 2023
- by
- bok
Mniszek pospolity (Taraxacum officinale), nazywany też mniszkiem lekarskim, to pospolity chwast występujący na całej półkuli północnej, także Polsce. Z jednej strony spędza sen...
Agrest: zapomniany smak dzieciństwa
- 19 czerwca, 2023
- by
- bok
Agrest (Ribes uva-crispa L.), to roślina spokrewniona ze znaną nam dobrze porzeczką, występująca w postaci okrągłych, pokrytych drobnym meszkiem owoców przybierających barwę...
Głodówka – po co, dla kogo, co warto wiedzieć?
- 19 czerwca, 2023
- by
- bok
Głodówka jako sposób na oczyszczenie i uzdrowienie organizmu stosowana jest już od czasów starożytności – poddawali się jej Egipcjanie, aby odciążyć organizm po...
Bób – król zdrowych przekąsek
- 19 czerwca, 2023
- by
- bok
W okresie od czerwca do końca sierpnia w wielu polskich domach w odstawkę idą wszelkie chipsy, paluszki i krakersy, a ich miejsce...
Przyjmowanie zbyt dużej ilości witamin zwiększa ryzyko nowotworu
- 19 czerwca, 2023
- by
- bok
Miliony Amerykanów przyjmują witaminy oraz suplementy diety z myślą, że pozytywnie wpłynie to na ich zdrowie. Tymczasem według szeroko zakrojonego badania, którego...
Czy cukier powoduje cukrzycę?
- 19 czerwca, 2023
- by
- bok
Ostatni film What the Health poruszył kwestię, czy aby na pewno to cukier i inne węglowodany powodują cukrzycę. Z racji tego, iż przy cukrzycy...