Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Grid – Full Width Version

Suplementacja na diecie roślinnej

Suplementacja na diecie roślinnej

  • 07 marca, 2023
  • by
JEDNĄ Z NAJCZĘŚCIEJ PORUSZANYCH KWESTII DOTYCZĄCYCH ROŚLINNEGO SPOSOBU ODŻYWIANIA JEST SUPLEMENTACJA, SZCZEGÓLNIE WITAMINY B12, WOKÓŁ KTÓREJ NAROSŁO BARDZO WIELE SZKODLIWYCH MITÓW.

Czy zatem...

Kasza jaglana: właściwości i zastosowanie

Kasza jaglana: właściwości i zastosowanie

  • 07 marca, 2023
  • by

Jagły, pochodzące z ziaren obłuskanego prosa, wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej Polaków, stają się coraz bardziej popularne. Są nie tylko smaczne, ale...

Co jest nie tak z jajkami?

Co jest nie tak z jajkami?

  • 17 lutego, 2023
  • by

Częste pytanie, które słyszę jako dietetyk (oczywiście zaraz po „Skąd bierzesz białko?”) to „Co jest nie tak z jajkami?”

Od czego by tu...

Chia – cud w ziarnach

Chia – cud w ziarnach

  • 17 lutego, 2023
  • by

Chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, to prawdziwa kopalnia składników odżywczych. Wiedziano już o tym co najmniej  3500 lat p.n.e., gdy Aztekowie włączyli je...

Niedobór żelaza? Nie martw się na zapas

Niedobór żelaza? Nie martw się na zapas

  • 17 lutego, 2023
  • by

Musisz jeść czerwone mięso, żeby dostarczyć sobie odpowiednią ilość żelaza – to mit. Badania sugerują, że weganie spożywają więcej żelaza niż osoby...

Proste wskazówki na wyostrzenie umysłu

Proste wskazówki na wyostrzenie umysłu

  • 17 lutego, 2023
  • by
1. Kwas foliowy wspomaga pracę mózgu

Z badań przeprowadzonych w Holandii wynika, że kwas foliowy może pomóc w zwiększeniu potencjału umysłowego u osób...

Komplementarność aminokwasów

Komplementarność aminokwasów

  • 06 lutego, 2023
  • by

Białko pełni ogromną rolę w organizmie człowieka. Jest podstawowym makroskładnikiem budulcowym, bierze udział w przebudowie mięśni, wspomaga procesy regeneracyjne i naprawcze. Można...

COVID-19 a dieta wegańska – Veronika Charvatova

COVID-19 a dieta wegańska – Veronika Charvatova

Slash the Risk Veronika Charvatova

Dalej nie wiemy wszystkiego na temat COVID-19. Wiemy natomiast całkiem sporo o tym, co czyni go bardziej niebezpiecznym....

TNIJ RYZYKO – wpływ diety na zachorowania COVID-19

TNIJ RYZYKO – wpływ diety na zachorowania COVID-19

  • 04 listopada, 2021
  • by

Fundacja Viva! zachęca do diety roślinnej, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na COVID-19 i ciężkiego przebiegu choroby!

Od 3 listopada na stronie kampanii Viva...

×