Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Komplementarność aminokwasów

Komplementarność aminokwasów

  • 06 lutego, 2023
  • by

Białko pełni ogromną rolę w organizmie człowieka. Jest podstawowym makroskładnikiem budulcowym, bierze udział w przebudowie mięśni, wspomaga procesy regeneracyjne i naprawcze. Można o nim napisać wiele dobrego. Mimo, że kojarzy nam się ze wspomaganiem budowy masy mięśniowej, również w procesie regeneracyjnym po treningu jest ono istotne. Utarło się niestety przekonanie, że tylko białko zwierzęce jest pełnowartościowe i tylko ono potrafi uzupełnić pełną pulę aminokwasów. Czy słusznie? Tego dowiecie się w dzisiejszym artykule.

Zacznijmy od tego, że białko jest zawarte naprawdę w wielu produktach roślinnych. Przyjrzyjmy się temu bliżej:

100 g płatków owsianych – 13g

100g soczewicy –  25g

kostka tofu ok.180g – 33g

100g kaszy gryczanej – 14g

Utarło się przekonanie w świecie sportu, że białko roślinne jest gorzej wchłaniane przez nasz organizm niż białko zwierzęce. Bardziej rozchodzi tutaj się o dostarczenie puli aminokwasów egzogennych do naszego organizmu. Aminokwasy dzielą się na endogenne (wytwarzane przez nasz organizm) i egzogenne (dostarczane z pożywieniem).

Białko roślinne znajdziemy w produktach zbożowych, orzechach i roślinach strączkowych. Jasne jest, że nikt z nas nie jest na obiad suchej kaszy czy ryżu ani nie zajada się na sucho fasolą. By uzupełnić pełen aminogram w naszej diecie należy nie ograniczać się do monoposiłków tylko łączyć poszczególne produkty roślinne ze sobą.

Przykładowo czy świetnie brzmi kanapka z hummusem lub makaron bolognese na bazie sosu z czerwonej soczewicy? I właśnie o to chodzi!

Fakt, że warto posiąść wiedzę jak łączyć dane produkty, by posiłek był wartościowy w białko, ale uwierzcie nam. Nic trudnego! Produkty zbożowe warto łączyć z roślinami strączkowymi tj. soczewica, groch, fasola, ciecierzyca. Patrz na swój posiłek pod kątem całego dnia i nie przejmuj się, jeśli na obiad musisz zjeść sam makaron z sosem pomidorowym, bo pula białka liczy się na cały dzień. Świat się przy tym nie zawali. Baw się komponowaniem roślinnych posiłków ucząc się przy tym rozmaitości.

Może Ci się spodobać

Zmiany na zdrowsze

Zmiany na zdrowsze

26 września, 2023

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *

×