Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Chia – cud w ziarnach

Chia – cud w ziarnach

  • 17 lutego, 2023
  • by

Chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, to prawdziwa kopalnia składników odżywczych. Wiedziano już o tym co najmniej  3500 lat p.n.e., gdy Aztekowie włączyli je do swojej codziennej diety. Teraz, w XXI wieku, nasiona chia zostały zaliczone do elitarnego grona pokarmów Super foods i przeżywają swoją drugą młodość również w polskiej kuchni.  Nic dziwnego…

Jakie są właściwości nasion szałwii hiszpańskiej?

  • Zapobiegają stanom zapalnym,
  • Wspomagają walkę z depresją,
  • Poprawiają pamięć i koncentrację

Są one najlepszym źródłem kwasów omega 3, wapnia, przeciwutleniaczy i błonnika. Ilość kwasów tłusz­czowych omega-3, których zawartość w jednej porcji zia­ren (dwie łyżki stoło­we) wynosi aż 4 gra­my! Dzięki temu nasiona szałwii hiszpańskiej ograniczają ryzyko powstawania stanów zapalnych w organizmie, a także występowania chorób przewlekłych, takich jak choro­by serca, nowotwory i artretyzm. Kwasy omega-3 mają istotny wpływ na funk­cje poznawcze organizmu, szczególnie w zakresie pamię­ci i procesów wy­konawczych, a tak­że na utrzymanie stabilnego nastro­ju i prawidłowych funkcji psychicz­nych. Chia jest bogatym źródłem kwasu alfa-li­nolenowego, jedynego niezbędnego kwasu tłuszczowego z grupy omega-3. Składni­ki te uelastyczniają błony komór­kowe, zwiększając wchłanialność komórek, w wyniku czego poziom składników od­żywczych może zostać szybciej uzupeł­niony, a przewodzenie bodźców pomiędzy komórkami nerwowymi przebiega znacznie sprawniej. Wpływa to na poprawę nastroju, a także ogólnie wspomaga prawi­dłowe funkcjonowanie mózgu. Jest to zatem również idealny pokarm dla uczniów, studentów i osób pracujących umysłowo. Nasiona te ułatwiają uczenie się, poprawiają pamięć, koncentrację, wspomagają układ nerwowy, a u osób starszych mogą zapobiegać rozwojowi demencji.

  •  Są doskonałe dla alergików

Antyalergiczne cechy nasion chia sprawiają, że są one chętnie spożywane przez alergików, a także osoby, które nie mogą jeść produktów zawierających gluten

  • Wspomagają odchudzanie

Dzięki temu, że zawierają więcej błonnika, a mniej węglowodanów niż ryż, kukurydza i inne zboża, są polecane osobom będącym na diecie, bowiem skutecznie tłumią apetyt, dostarczają energii i poprawiają metabolizm.

  • Pielęgnują skórę

Niezwykłe bogactwo kwasów omega-3 w połączeniu z obecnością przeciwutleniaczy sprawia, że zawarty w szałwii olej działa doskonale na skórę.

Nasion chia można używać do przygotowywania zarówno napojów, jak i pełnowartościowych przepisów. W każdej kuchni czują się jak u siebie w domu. Zajmują przecież miejsca, nie wymagają specjalnego sprzętu kuchennego ani nawet młyn­ka do rozdrabniania ziaren. Ten łatwy do przechowywania pokarm jest uni­wersalny ze względu na swój neutral­ny smak, jednolitą konsystencję o lek­ko wyczuwalnej orzechowej nucie oraz możliwość spożywania w dowolnej temperaturze.

Tekst napisany w oparciu o książkę „Chia”

autorstwa Wayne Coates

Może Ci się spodobać

Zmiany na zdrowsze

Zmiany na zdrowsze

26 września, 2023

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *

×