Wyjątkowe świąteczne szare pierogi
- 17 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Farsz:
♥ 500 gramów boczniaków
♥ 1 cebula
♥ 3 ząbki czosnku
♥ ⅔ szklanki drobno pokruszonych orzechów włoskich
♥ 10 sztuk śliwek suszonych
♥ 2 łyżki sosu sojowego
♥ 2 łyżki octu balsamicznego
♥ 2 łyżki rumu brązowego
♥ 2 łyżki dowolnego słodzika (u mnie melasa z winogron)
♥ 2 łyżeczki pasty miso
♥ 1 łyżeczka świeżego bądź suszonego tymianku
♥ 1 łyżeczka soli
♥ ⅓ łyżeczki mielonych goździków bądź kilka sztuk całych
♥ ⅓ łyżeczki czarnego pieprzu
♥ 3 ziarenka jałowca
♥ olej do smażenia
♥ garść posiekanej natki pietruszki
Ciasto na ok. 40 pierogów:
♥ 2,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania
♥ ok. ¾ szklanki wrzątku
♥ 2 tabletki węgla aktywnego
♥ szczypta soli
♥ 2 łyżki oleju
Dodatkowo:
♥ olej rzepakowy dobrej jakości
♥ garść pokruszonych orzechów włoskich
♥ garść żurawiny
♥ szczypta soli
Przygotowanie:
Umyj boczniaki, bardzo dobrze odciśnij je z wody i pokrój na drobno. Posiekaj również na drobno cebulę, czosnek i śliwki. Na głębokiej patelni podgrzej 6 łyżek oleju. Na gorący olej dodaj rozgniecione ziarna jałowca i goździki. Jak przyprawy puszczą aromat dodaj cebulę i czosnek. Zeszklij je trochę, a następnie dodaj boczniaki. Podduszaj boczniaki ok. 5 minut, aż puszczą wodę i zmniejszą swoją objętość. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki (oprócz natki pietruszki), dobrze wymieszaj i całość podduszaj ok. 15 min. Odstaw farsz do całkowitego wystygnięcia, a następnie dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.
Wysyp mąkę na stolnicy, tworząc coś na kształt krateru wulkanu. Węgiel pokrusz w moździerzu na proszek i dodaj do wrzątku, wymieszaj. Na środek mąki wylej wrzątek, wymieszaj z ok. ⅔ mąki (ja robię to za pomocą noża) i zostaw do całkowitego wystudzenia
wody. Następnie dodaj sól i olej i zagnieść plastyczne i elastyczne ciasto (podsypuj mąką, żeby się nie kleiło). Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2 mm i lep pierogi w ulubionym kształcie, z farszem z boczniaków. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i do gotującej się wody wrzucaj po kilka sztuk pierogów. Gotuj je ok. 2 min. od wypłynięcia na powierzchnię.
Na suchej patelni upraż orzechy, wlej kilka łyżek oleju i dodaj sól i żurawinę. Całość podgrzewaj tylko ok. 10 sekund, bo cukier z żurawiny szybko się krystalizuje i przy dłuższym podgrzewaniu zamiast żurawinowych skwarek będą karmelki 😁 Ugotowane pierogi polej olejem z wegańskimi skwarkami 😉
Smacznego! ♥
Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/