Kalafiornica ze szpinakiem
- 17 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki:
- kilka ugotowanych różyczek kalafiora
- 3 garści świeżego szpinaku
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- opcjonalnie 2 plastry sera wegańskiego, który się rozpuszcza, np. Violife
- pół łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry czarna sól, pieprz
- 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju.
Kalafior rozgniatamy widelcem na mniejsze kawałki.
Do lekko zarumienionej cebuli dodajemy przeciśnięty czosnek, kalafior, szpinak i przyprawy.
Dusimy ok 8-10 minut aż szpinak zmięknie.
Opcjonalnie na koniec duszenia dodajemy wegański ser (pokrojony w kostkę) i mieszamy tak długo aż się rozpuści.
Smacznego! ♥