Wegańskie sushi z wodorostami wakame i mango
- 14 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Do ugotowania ryżu:
1 opakowanie ryżu do sushi
600 ml wody
8 łyżek octu ryżowego
2 łyżki cukru
½ łyżeczki soli
Ponadto:
Opakowanie arkuszy Nori
Sos sojowy
Wasabi
Marynowany imbir
Wegański majonez (opcjonalnie)
Dowolne dodatki:
Wodorosty Wakame
Warzywa julienne (np. ogórek, marchewka)
Awokado
Wędzone Tofu
Mango
Potrzebna nam będzie także specjalna matka do sushi, folia spożywcza, ostry nóż i miska z wodą do płukania dłoni.
Sposób przygotowania:
- Zanim przystąpimy do gotowania ryżu należy go dokładnie wypłukać, aż woda będzie całkowicie przejrzysta.
- Przepłukany ryż zalewamy wodą i odstawiamy w garnku na 10 minut.
- Ryż gotujemy pod przykryciem około 25 minut aż wchłonie całą wodę. W międzyczasie przygotowujemy zaprawę do ryżu składającą się z octu ryżowego, cukru i soli – całość należy podgrzać w osobnym rondlu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, pamiętając, aby nie dopuścić do wrzenia.
- Do ugotowanego ryżu dodajemy ostudzoną zaprawę octową i delikatnie mieszamy, a następnie odkładamy całość do ostudzenia, już bez pokrywki. Pod koniec całego procesu ryż powinien być lepki i dosyć suchy.
- W trakcie studzenia się ryżu możemy przygotować wybrane przez siebie dodatki i pokroić je w cienkie słupki, aby idealnie pasowały do rolek sushi i nie powodowały ich rozpadania się.
- Aby zrolować sushi, oklejamy matkę folią spożywczą. Arkusze nori możemy przekroić na pół, jeśli chcemy, aby nasze rolki były mniejsze, następnie układamy je matową stroną do góry i równomiernie wykładamy ryż za pomocą palców, tak, aby przykrył cały arkusz (nieprzykryty zostawiamy tylko mały pasek nori, ten, który jest najbardziej od nas oddalony i który będzie rolowany pod sam koniec).
- Na środku ryżu wykładamy wybrane przez nas dodatki, możemy też cienko posmarować np. wegańskim majonezem.
- Całość rolujemy za pomocą matki lekko dociskając dodatki do środka.
- Utworzoną rolkę kroimy za pomocą ostrego, lekko zmoczonego noża na równe części (najlepiej na 8).
- Rolujemy aż do wykorzystania składników.
- Sushi podajemy według uznania, najlepiej smakuje jednak z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Smacznego!