Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Wegańskie sushi z wodorostami wakame i mango

Wegańskie sushi z wodorostami wakame i mango

  • 14 listopada, 2022
  • by

Do ugotowania ryżu:

1 opakowanie ryżu do sushi

600 ml wody

8 łyżek octu ryżowego

2 łyżki cukru

½ łyżeczki soli

Ponadto:

Opakowanie arkuszy Nori

Sos sojowy

Wasabi

Marynowany imbir

Wegański majonez (opcjonalnie)

Dowolne dodatki:

Wodorosty Wakame

Warzywa julienne (np. ogórek, marchewka)

Awokado

Wędzone Tofu

Mango

Potrzebna nam będzie także specjalna matka do sushi, folia spożywcza, ostry nóż i miska z wodą do płukania dłoni.

Sposób przygotowania:

  1. Zanim przystąpimy do gotowania ryżu należy go dokładnie wypłukać, aż woda będzie całkowicie przejrzysta.
  2. Przepłukany ryż zalewamy wodą i odstawiamy w garnku na 10 minut.
  3. Ryż gotujemy pod przykryciem około 25 minut aż wchłonie całą wodę. W międzyczasie przygotowujemy zaprawę do ryżu składającą się z octu ryżowego, cukru i soli – całość należy podgrzać w osobnym rondlu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, pamiętając, aby nie dopuścić do wrzenia.
  4. Do ugotowanego ryżu dodajemy ostudzoną zaprawę octową i delikatnie mieszamy, a następnie odkładamy całość do ostudzenia, już bez pokrywki. Pod koniec całego procesu ryż powinien być lepki i dosyć suchy.
  5. W trakcie studzenia się ryżu możemy przygotować wybrane przez siebie dodatki i pokroić je w cienkie słupki, aby idealnie pasowały do rolek sushi i nie powodowały ich rozpadania się.
  6. Aby zrolować sushi, oklejamy matkę folią spożywczą. Arkusze nori możemy przekroić na pół, jeśli chcemy, aby nasze rolki były mniejsze, następnie układamy je matową stroną do góry i równomiernie wykładamy ryż za pomocą palców, tak, aby przykrył cały arkusz (nieprzykryty zostawiamy tylko mały pasek nori, ten, który jest najbardziej od nas oddalony i który będzie rolowany pod sam koniec).
  7. Na środku ryżu wykładamy wybrane przez nas dodatki, możemy też cienko posmarować np. wegańskim majonezem.
  8. Całość rolujemy za pomocą matki lekko dociskając dodatki do środka.
  9. Utworzoną rolkę kroimy za pomocą ostrego, lekko zmoczonego noża na równe części (najlepiej na 8).
  10. Rolujemy aż do wykorzystania składników.
  11. Sushi podajemy według uznania, najlepiej smakuje jednak z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Smacznego!

Komentarze wyłączone
×