Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Tarta brzoskwiniowa z nutą cynamonu

Tarta brzoskwiniowa z nutą cynamonu

  • 14 listopada, 2022
  • by

Składniki na spód (foremka na tarte 25cm):

  • 100g daktyli
  • 250g ulubionych orzechów (wzięłam pół na pół orzeszki ziemne z laskowymi)
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka karobu

Składniki na krem:

  • ¾ szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego (wybrałam słonecznikowe)
  • 1 ½ szklanki pokrojonych brzoskwiń
  • 6 łyżek syropu z agawy
  • 4 łyżki syropu daktylowego (lub parę daktyli wrzuconych do gotowania z kaszą)
  • łyżka cynamonu

+2 brzoskwinie do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Do malaksera wrzuć 125 g orzechów i zmiel je drobno. Następnie dodaj resztę orzechów i włącz malakser na chwilę, tak by pozostały kawałki orzechów.
  2. Dodaj daktyle, cynamon i karob. Miksuj tylko do połączenia składników.
  3. Następnie ręcznie przełóż masę do formy na tartę, równomiernie ją rozprowadzając.
  4. Formę włóż na przynajmniej 10 minut do zamrażarki. Po tym czasie na spodzie rozłóż jedną brzoskwinię pokrojoną w cienkie paski. Wszystko włóż z powrotem do zamrażarki na min. 15 minut.
  5. Kaszę przepłucz dokładnie pod gorącą wodą. Wsyp ją do garnka, zalej mlekiem i dodaj wcześniej pokrojone brzoskwinie. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj wszystko pod przykryciem aż do całkowitego wchłonięcia płynów przez kaszę, czyli około 20-30 minut.
  6. Zawartość garnka zblenduj razem z cynamonem i syropem z agawy i daktyli. Pamiętaj, że słodkość masy będzie zależeć od tego, czy brzoskwinie będą dojrzałe, najlepiej zacznij od dodania ¾ syropów i potem ewentualnie dosładzaj.
  7. Masę wylej na spód i wstaw na parę godzin do lodówki, aż do zastygnięcia masy.
  8. Tartę udekoruj świeżą brzoskwinią, możesz też dodać inne owoce, orzechy, kakao czy cynamon.

Smacznego! 

Przepis autorstwa Karoliny Szewczyk prowadzącej instagrama Qavenn: HTTPS://WWW.INSTAGRAM.COM/QAVENN/

Komentarze wyłączone
×