Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Pikantny krem z pieczonej papryki

Pikantny krem z pieczonej papryki

  • 14 listopada, 2022
  • by

Możesz sprawdzić jak wykonać ten przepis na: https://www.facebook.com/vivazdrowie/videos/370054226763462/

Składniki (dla 4 osób):

  • 4 duże czerwone papryki,
  • główka czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1/2 puszki mleka kokosowego,
  • po szczypcie soli i pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • litr bulionu warzywnego.

Wykonanie:

Papryki kroimy na połówki, wyrzucamy gniazda nasienne i układamy na papierze do pieczenia. Obok kładziemy przekrojony na pół ząbek czosnku. Polewamy oliwą i solimy. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 40 min aż papryka zmięknie. Gorące papryki wkładamy do torebki foliowej i po 15 min obieramy ze skórki. Przekładamy papryki do garnka, dodajemy wyciśnięty upieczony czosnek i ocet balsamiczny. Zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym i blendujemy na gładki krem. Gotujemy około 10 min na małym ogniu.

Doprawiamy świeżym pieprzem i ostrą papryką. Smacznego 

Komentarze wyłączone
×