Tofucznica z kurkami
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki:
♥ kurki garść
♥ tofu 90 g
♥ oliwa łyżeczka
♥ płatki drożdżowe nieaktywne łyżeczka
♥ cukinia kawałek
♥ cebula 1/4
♥ szczypiorek
♥ przyprawy: czarna sól, pieprz, curry, kurkuma, bazylia, czosnek
Przygotowanie:
1. Umyj kurki i dobrze odcedź.
2. Cebulę pokrój w pióra.
3. Rozgrzej oliwę i dodaj cebulę, podsmaż około 3 minuty.
4. Do cebuli dodaj cukinię, kurki i podlej wszystko wodą, podduś do miękkości.
5. Pokrusz (najlepiej w dłoniach nad patelnią) tofu, podsmaż – możesz dodać wody, aby „jajecznica” była bardziej mokra.
6. Dodaj wszystkie przyprawy, oraz płatki drożdżowe.
7. Tofucznicę podawaj ze szczypiorkiem, świetnie smakuje też z ogórkiem kiszonym 🙂