Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Makaron w sosie z kurkami

Makaron w sosie z kurkami

  • 16 listopada, 2022
  • by

 

Składniki na 2-3 porcje:

ok. 250 g makaronu (u mnie duże muszle)
2 szklanki kurek
250 ml wegańskiej śmietany (u mnie PlantOn)
½ szklanki białego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku
2 łodygi świeżego rozmarynu
ok. ½ łyżeczki soli
szczypta pieprzu
oliwa z oliwek

 

Migdałowy parmezan:

⅓ szklanki migdałów
5 łyżek płatków drożdżowych
szczypta płatków chili
szczypta soli

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na migdałowy parmezan zmiel w młynku do kawy. Kurki obgotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut i dobrze je odcedź. Ugotuj makaron al dente, odcedź i przełóż do garnka lub dużej miski. Czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oliwie, a następnie dodaj kurki i listki rozmarynu i całość podsmażaj przez około 7 min, do zarumienienia. Wlej na patelnię wino i odparuj prawie cały płyn na wysokiej temperaturze. Zmniejsz temperaturę i dodaj śmietanę, sól, pieprz i 3 łyżki migdałowego parmezanu. Całość dobrze wymieszaj i zagrzej. Gotowym sosem zalej wcześniej ugotowany makaron. Dobrze wymieszaj, tak, aby sos pokrył cały makaron. Przed podaniem posyp porcje migdałowym parmezanem.

Smacznego!

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Komentarze wyłączone
×