Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Ryżowa pasta na słodko

Ryżowa pasta na słodko

  • 16 listopada, 2022
  • by

 

Baza twarożkowa:

♥ 1 szklanka mleka roślinnego
♥ 7 łyżek płatków ryżowych
♥ ok. 200 ml jogurtu naturalnego (u mnie kokosowy)
♥ ⅓ łyżeczki proszku z zielonego mango lub 2-3 łyżki soku z cytryny
♥ szczypta soli

 

Dodatkowo:

♥ 1 łyżeczka cukru
♥ 1 łyżeczka olejku waniliowego

 

Przygotowanie:

Podgrzej mleko i do gotującego się dodaj płatki ryżowe i gotuj jeszcze około 5 minut, aż płatki zmiękną i wchłoną całe mleko. Wystudź płatki całkowicie pod przykryciem a następnie blenduj przez krótką chwilę, aby trochę rozdrobnić płatki (nie blenduj ich na gładką masę, płatki powinny zachować grudki, jak w twarożku serowym). Do płatków dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj łyżką (jeżeli twarożek jest zbyt gęsty dodaj więcej jogurtu lub odrobinę mleka). Twój twarożek jest gotowy, teraz możesz go doprawić wg uznania, wytrawnie lub na słodko. Ja dodałam cukier i wanilię i jadłam na słodko z naleśnikami.

Smacznego! ♥

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Komentarze wyłączone
×