Tofu a’la pieczona ryba
- 14 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Sprawdź jak wykonać przepis: https://www.facebook.com/vivazdrowie/videos/357302824705269/
Składniki (dla 4 osób):
- 2 kostki wędzonego tofu (po 180 g),
- 2 arkusze nori,
- 3 łyżki oliwy,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- sok z 1 cytryny,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oleju lnianego (opcjonalnie),
- dowolne warzywa: np. marchewka, pietruszka.
Na sos:
- jogurt sojowy (500 g),
- 4 łyżki octu balsamicznego,
- garść posiekanego szczypiorku,
- sól.
Wykonanie:
Tofu odsączamy z nadmiaru wody. Kroimy każdą kostkę wzdłuż na pół i nacinamy każdą stronę. W naczyniu łączymy składniki marynaty: oliwę, sos sojowy, musztardę, sok z cytryny, imbir, tymianek, czosnek i pieprz ziołowy. Do marynaty wkładamy połówki tofu i obrane oraz pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, możemy przyłożyć dodatkowym arkuszem nori przykrywamy talerzem i obciążamy. Zostawiamy na około 24 godziny. Robimy sos: jogurt łączymy z octem balsamicznym, szczypiorkiem oraz szczyptą soli. Mieszamy. Arkusze nori kroimy na pół i owijamy nimi każdą porcję tofu. Przygotowujemy kawałki papieru do pieczenia, w każdy nakładamy porcję tofu oraz warzywa, polewamy marynatą. Tworzymy z nich „sakiewki” i przewiązujemy sznureczkiem. Układamy na grillu lub patelni i pieczemy około 20 min. Podajemy z sosem jogurtowym. Smacznego!