Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Tofu a’la pieczona ryba

Tofu a’la pieczona ryba

  • 14 listopada, 2022
  • by

Sprawdź jak wykonać przepis: https://www.facebook.com/vivazdrowie/videos/357302824705269/

Składniki (dla 4 osób):

  • 2 kostki wędzonego tofu (po 180 g),
  • 2 arkusze nori,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka oleju lnianego (opcjonalnie),
  • dowolne warzywa: np. marchewka, pietruszka.

Na sos:

  • jogurt sojowy (500 g),
  • 4 łyżki octu balsamicznego,
  • garść posiekanego szczypiorku,
  • sól.

Wykonanie:

Tofu odsączamy z nadmiaru wody.  Kroimy każdą kostkę wzdłuż na pół i nacinamy każdą stronę. W naczyniu łączymy składniki marynaty: oliwę, sos sojowy, musztardę, sok z cytryny, imbir, tymianek, czosnek i pieprz ziołowy. Do marynaty wkładamy połówki tofu i obrane oraz pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, możemy przyłożyć dodatkowym arkuszem nori przykrywamy talerzem i obciążamy. Zostawiamy na około 24 godziny. Robimy sos: jogurt łączymy z octem balsamicznym, szczypiorkiem oraz szczyptą soli. Mieszamy. Arkusze nori kroimy na pół i owijamy nimi każdą porcję tofu. Przygotowujemy kawałki papieru do pieczenia, w każdy nakładamy porcję tofu oraz warzywa, polewamy marynatą. Tworzymy z nich „sakiewki” i przewiązujemy sznureczkiem. Układamy na grillu lub patelni i pieczemy około 20 min. Podajemy z sosem jogurtowym. Smacznego!

Komentarze wyłączone
×