Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Cashewnella, czyli mozzarella z nerkowców

Cashewnella, czyli mozzarella z nerkowców

  • 14 listopada, 2022
  • by

Sprawdź jak wykonać przepis: https://www.facebook.com/vivazdrowie/videos/360434137725471/

Składniki na 3-4 małe kuleczki

  • 50g nerkowców
  • 6 łyżeczek płatków drożdżowych
  • 1,5 łyżeczki octu
  • 2-3 szczypty soli
  • 100 ml wody
  • 10g skrobi z tapioki

Wykonanie:

  1. Nerkowce moczymy przynajmniej 24h w wodzie.
  2. Do blendera dodajemy wszystkie składniki oprócz skrobi i blendujemy na gładką masę. Dodajemy skrobię i blendujemy do momentu aż nie będzie już widocznych grudek.
  3. Przygotowujemy sobie dużą miskę z zimną wodą, można nawet dorzucić do niej parę kostek lodu
  4. Przelewamy masę do garnka i wstawiamy na duży ogień. Po rozgrzaniu, zmniejszamy na mały ogień, pamiętamy, żeby cały czas mieszać i gotujemy przez około 3 minuty. Po tym czas bierzemy dwie łyżki i formujemy nimi kulki (można też użyć innych przyrządów), które od razu wrzucamy do zimnej wody.
  5. Gotowe kulki przekładamy do pojemnika i trzymamy do kilku dni w lodówce. Smacznego! 🙂

Komentarze wyłączone
×