Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Sałatka z komosy ryżowej z arbuzem i dressingiem orzechowym

Sałatka z komosy ryżowej z arbuzem i dressingiem orzechowym

  • 14 listopada, 2022
  • by

Składniki (na jedną porcję)

60g komosy ryżowej (użyłam pół na pół czarną i białą)

100g arbuza

½ pomidora

Papryczka chili (według upodobań)

Świeża natka pietruszki

Łyżka niesolonych i nieprażonych pistacji

Na dressing:

1 łyżeczka masła orzechowego

2 łyżeczki oleju z orzechów włoskich

2 łyżeczki soku z limonki

sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

  1. Nieco wcześniej gotujemy komosę ryżową w osolonej wodzie w stosunku 1:2, następnie odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Kroimy pomidora na ćwiartki lub ósemki aby móc łatwiej pozbyć się części z nasionami. Kroimy na drobną kostkę tylko czerwoną część wraz ze skórką.
  3. Kroimy również papryczkę chili i pietruszkę, dodajemy pokrojone składniki do komosy ryżowej.
  4. W małej miseczce mieszamy składniki na dressing i również dodajemy do naczynia z komosą ryżową i warzywami.
  5. Na samym końcu kroimy w drobną kostkę arbuza i dodajemy do sałatki delikatnie mieszając.
  6. Całość przyozdobić siekanymi pistacjami i pozostałą natką pietruszki.

Smacznego!

 

Wartości odżywcze:

Białko: 13,5g

Tłuszcze: 17,9g

Węglowodany: 48,7g

Błonnik: 7,2g

Kcal: 400

Komentarze wyłączone
×