Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Ekspresowe słodkie placuszki z gorącym sosem wiśniowym i twarożkiem z nerkowców

Ekspresowe słodkie placuszki z gorącym sosem wiśniowym i twarożkiem z nerkowców

  • 14 listopada, 2022
  • by

Składniki (na około 4 porcje):

1/2 szklanki kaszy manny (osoby cierpiące na nietolerancję glutenu mogą użyć kaszki kukurydzianej)

1-2 dojrzałe banany

1 szklanka mleka roślinnego

Szczypta soli

Świeża wanilia lub opakowanie cukru wanilinowego

4 duże łyżki świeżo mielonego siemienia lnianego

Opcjonalnie słodzik do dosłodzenia, choć jeśli używamy dwóch bardzo dojrzałych bananów może to nie być konieczne, warto spróbować masy przed smażeniem – nie powinna być jednak zbyt słodka, gdyż to sos wiśniowy nada całości słodyczy.

 

Na sos:

350 gramów mrożonych wiśni

1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Słodzik – tu użyto erytrolu. Ze względu na różny poziom słodkości słodzików warto doprawić sos pod własny smak, aby był słodki, lecz nadal kwaskowaty.

 

Na twarożek:

120 gramów namoczonych nerkowców

Kilka łyżek mleka roślinnego

Łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny lub limonki

 

Przygotowanie:

  1. Mieszamy suche składniki, tj. kaszę mannę wraz z siemieniem lnianym, szczyptą soli i wanilią. W osobnym naczyniu rozdrabniamy widelcem banany na gładką papkę. Dodajemy wszystkie składniki do siebie wraz z mlekiem roślinnym i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Próbujemy odrobinę aby ocenić poziom słodkości i dosładzamy ewentualnie lekko słodzikiem. Odstawiamy na chwilę na bok do napęcznienia – całość powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
  2. W międzyczasie wrzucamy do rondelka mrożone wiśnie i gotujemy aż puszczą soki. Dosładzamy wówczas słodzikiem, a gdy całość zacznie bulgotać dodajemy rozmieszanej wcześniej z zimną wodą mąki ziemniaczanej aby zagęścić sos. Zdejmujemy z ognia i blendujemy całość na gładką masę.
  3. Placuszki smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni teflonowej lub przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym w łyżce oleju aby ograniczyć spożycie tłuszczu. Na rozgrzanej patelni wykładamy po 1,5 łyżki na placek i smażymy chwilę. Szpatułką kontrolujemy proces smażenia podważając delikatnie brzegi placuszków z każdej strony, jeśli zaczną się swobonie przemieszczać po patelni (nie będą się przyklejały) możemy przewrócić je na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę do zarumienienia.
  4. W trakcie smażenia możemy na boku przygotować twarożek z nerkowców blendując wszystkie składniki na głaską masę o konsystencji gęstego kremu.
  5. Świeże placuszki podajemy z gorącym jeszcze sosem i łyżką twarożku nerkowcowego. Całość możemy przystroić świeżymi wiśniami lub czereśniami. Smacznego!

Wartości odżywcze (na jedną porcję):

Białka: 14,1g

Tłuszcze: 18,9g

Węglowodany: 56,3g

Błonnik: 6,7g

Kcal: 420,1

Komentarze wyłączone
×