Sałatka z komosy ryżowej z arbuzem i dressingiem orzechowym
- 14 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki (na jedną porcję)
60g komosy ryżowej (użyłam pół na pół czarną i białą)
100g arbuza
½ pomidora
Papryczka chili (według upodobań)
Świeża natka pietruszki
Łyżka niesolonych i nieprażonych pistacji
Na dressing:
1 łyżeczka masła orzechowego
2 łyżeczki oleju z orzechów włoskich
2 łyżeczki soku z limonki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Nieco wcześniej gotujemy komosę ryżową w osolonej wodzie w stosunku 1:2, następnie odstawiamy do ostygnięcia.
- Kroimy pomidora na ćwiartki lub ósemki aby móc łatwiej pozbyć się części z nasionami. Kroimy na drobną kostkę tylko czerwoną część wraz ze skórką.
- Kroimy również papryczkę chili i pietruszkę, dodajemy pokrojone składniki do komosy ryżowej.
- W małej miseczce mieszamy składniki na dressing i również dodajemy do naczynia z komosą ryżową i warzywami.
- Na samym końcu kroimy w drobną kostkę arbuza i dodajemy do sałatki delikatnie mieszając.
- Całość przyozdobić siekanymi pistacjami i pozostałą natką pietruszki.
Smacznego!
Wartości odżywcze:
Białko: 13,5g
Tłuszcze: 17,9g
Węglowodany: 48,7g
Błonnik: 7,2g
Kcal: 400