Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Podwójnie czekoladowa owsianka

Podwójnie czekoladowa owsianka

  • 16 listopada, 2022
  • by

 

Składniki (na 1 porcję):

  • 5 łyżek płatków owsianych (50 g)
  • 1 szklanka mleka migdałowego (250 ml)
  • 1 łyżeczka kakao (5 g)
  • 1 kostka gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70% (10 g)
  • 1 łyżka syropu klonowego (10 g)
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalej mlekiem migdałowym i podgrzewaj. Kiedy płatki się zagotują, dodaj kakao, pokruszoną gorzką czekoladę, syrop klonowy i szczyptę soli. Gotuj jeszcze chwilę, aż płatki zmiękną, a owsianka zrobi się kremowa. Przełóż do miseczki i podaj z ulubionymi dodatkami.

Porady dietetyka:

  1. W taki sam sposób możesz przygotować jaglankę – wystarczy zamienić płatki owsiane na kaszę lub płatki jaglane.
  2. Aby wzbogacić owsiankę o większą ilość białka, zamień mleko migdałowe na naturalne niesłodzone mleko sojowe lub dodaj miarkę wegańskiej odżywki białkowej.
  3. Aby dostarczyć odpowiedniej ilości wapnia z dietą, użyj fortyfikowanego mleka roślinnego.
  4. Syrop klonowy możesz zamienić na erytrytol lub ksylitol.
  5. W przypadku celiakii lub alergii na gluten wybierz certyfikowane płatki owsiane bezglutenowe.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji (bez dodatków):
Wartość energetyczna 320 kcal
Białko 10 g
Tłuszcze 11,1 g
Węglowodany 45,7 g
Błonnik 7,7 g

Autorka przepisu:

Patrycja Janik

www.patrycjajanik.pl

@patrycjajanik_

Komentarze wyłączone
×