Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Zupa w stylu azjatyckim z boczniakami

Zupa w stylu azjatyckim z boczniakami

  • 16 listopada, 2022
  • by

Składniki na 2 duże porcje:

1 l mocnego bulionu warzywnego z dodatkiem imbiru, czosnku, selera naciowego i trawy cytrynowej
ok. 300 g boczniaków
200 g długiego makaronu ryżowego lub pszennego
4-5 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczka cukru brązowego
2 cm świeżego imbiru
szczypta płatków chili
2 łyżeczki soku z limetki
garść orzechów ziemnych lub nerkowców
natka pietruszki/szczypiorek/kolendra
4 łyżki oleju

 

Wykonanie:

Boczniaki pokrój na paski. Wymieszaj z sosem sojowym, cukrem, sokiem z limetki, płatkami chili i startym imbirem. Zostaw je w tej marynacie na ok. 2 h. Po tym czasie wyłóż boczniaki z marynatą na suchą patelnię i podgrzewaj, aż odparuje cała woda i boczniaki zmniejszą swoją objętość. Teraz dodaj olej i podsmaż boczniaki na złoto. Ugotuj makaron i dobrze podgrzej bulion. Orzeszki upraż na patelni.
Podziel makaron na porcje, zalej bulionem, a na wierzch ułóż boczniaki, orzeszki i zieleninę. Ewentualnie doprawić do smaku sosem sojowym. Porada: jeżeli masz tylko bulion warzywny, bez dodatkowych składników, to dodaj je do swojego bulionu i całość podgrzewaj ok 20 min. pod przykryciem, na niskiej temp. (imbir i czosnek pokrój na małe kawałki, szybciej oddadzą smak i aromat).

Smacznego!

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Komentarze wyłączone
×