Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Domowej roboty gnocchi ze szparagami i beszamelem

Domowej roboty gnocchi ze szparagami i beszamelem

  • 16 listopada, 2022
  • by

Składniki na 3 porcje gnocchi w sosie beszamelowym ze szparagami

 

Gnocchi:

♥ 600 g ziemniaków
♥ 125 g mąki ryżowej białej
♥ 70 g skrobi ziemniaczanej
♥ 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych

 

Przygotowanie:

1. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości, odlać wodę i lekko ostudzić ziemniaki.
2. W misce przygotować resztę składników.
3. Do miski dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki i uformować ciasto.
4. Wyrabiać z ciasta kulki na gnocchi, przy pomocy widelca nadać im odpowiedni wzór.
5. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować do wypłynięcia.

 

Sos beszamelowy:

♥ 400 g napoju roślinnego, w tym wypadku sojowego
♥ 2 łyżki oliwy
♥ 2 łyżki mąki pszennej
♥ sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Przygotowanie:

1. Na podgrzanym oleju podsmażać przez 2 min. mąkę, mieszając.
2. Dodać mleko, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki.
3. Gotować na małym oleju, aż zgęstnieje. Jeśli chcecie bardziej gęsty sos można dodać więcej mąki.
4. Na końcu dodać sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową – sos można próbować, więc ja zawsze dodaję przyprawy „na oko”, tak jak mi smakuje :).

 

Szparagi:

♥ 180 g zielonych szparagów
♥ łyżeczka oleju
♥ szczypta soli i cukru.

 

Przygotowanie:

1. Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów.
2. Szparagi najlepiej gotować w wysokim naczyniu z dodatkiem oleju, soli i cukru, pod przykryciem, tak aby główki wystawały ponad powierzchnię wody (są delikatne, więc do ich przygotowania wystarczy sama para z wody). Jeśli natomiast nie mamy takiego naczynia, to gotujemy szparagi bez przykrycia.
3. Gotować do miękkości, około 4 min.
Na koniec połączyć szparagi z sosem i dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem, podawać z kluseczkami, można posypać z wierzchu płatkami drożdżowymi.

 

Każda porcja zawiera około:

570 kcal, B: 16,1, T: 8,7g. W:107g.

 

Smacznego! ♥

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/veganby_m/

Komentarze wyłączone
×