Podwójnie czekoladowa owsianka
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki (na 1 porcję):
- 5 łyżek płatków owsianych (50 g)
- 1 szklanka mleka migdałowego (250 ml)
- 1 łyżeczka kakao (5 g)
- 1 kostka gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70% (10 g)
- 1 łyżka syropu klonowego (10 g)
- szczypta soli
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej mlekiem migdałowym i podgrzewaj. Kiedy płatki się zagotują, dodaj kakao, pokruszoną gorzką czekoladę, syrop klonowy i szczyptę soli. Gotuj jeszcze chwilę, aż płatki zmiękną, a owsianka zrobi się kremowa. Przełóż do miseczki i podaj z ulubionymi dodatkami.
Porady dietetyka:
- W taki sam sposób możesz przygotować jaglankę – wystarczy zamienić płatki owsiane na kaszę lub płatki jaglane.
- Aby wzbogacić owsiankę o większą ilość białka, zamień mleko migdałowe na naturalne niesłodzone mleko sojowe lub dodaj miarkę wegańskiej odżywki białkowej.
- Aby dostarczyć odpowiedniej ilości wapnia z dietą, użyj fortyfikowanego mleka roślinnego.
- Syrop klonowy możesz zamienić na erytrytol lub ksylitol.
- W przypadku celiakii lub alergii na gluten wybierz certyfikowane płatki owsiane bezglutenowe.
Wartość odżywcza w 1 porcji (bez dodatków): | |
Wartość energetyczna | 320 kcal |
Białko | 10 g |
Tłuszcze | 11,1 g |
Węglowodany | 45,7 g |
Błonnik | 7,7 g |
Autorka przepisu:
Patrycja Janik
@patrycjajanik_