Owoce pod kruszonką
- 14 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Sprawdź jak wykonać przepis:https://www.facebook.com/vivazdrowie/videos/354861874949364/
Składniki:
- 300 g śliwek,
- 2 jabłka,
- 2 łyżki ksylitolu,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 50 g wegańskiej margaryny lub oleju kokosowego,
- 1/2 szklanki płatków owsianych,
- szczypta soli,
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej,
- 1/2 szklanki ksylitolu,
- mała garstka orzechów ziemnych.
Wykonanie:
Śliwki i jabłka myjemy, jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, śliwki pestkujemy. Kroimy owoce na mniejsze kawałki. W oddzielnym naczyniu mieszamy płatki, mąkę, lekko rozdrobnione orzechy, 2 łyżki ksylitolu i sól. Dodajemy zimną margarynę lub olej kokosowy i zagniatamy palcami kruszonkę. Do owoców dodajemy ksylitol, mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Kruszonkę wykładamy na przygotowane owoce i rozkładamy na nich równomiernie. Zapiekamy około 20 min w 180 stopniach.