Makaron z cukinii
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Można go zrobić przy pomocy obieraczki lub krajalnicy do warzyw. Najwięcej wartości ma jedzony na surowo, ale można go też ugotować na parze.
Składniki na sos:
- duży pomidor malinowy;
- połowa średniego awokado;
- kawałek cebuli (do smaku);
- garść świeżej bazylii;
- łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie);
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy do momentu uzyskania gładkiego sosu. Podajemy go z gotowym makaronem, można dorzucić też ulubione dodatki – pomidorki koktajlowe, oliwki, kiełki czy świeże zioła.
Surowy makaron najlepiej zjeść krótko po przyrządzeniu, zachowa wtedy najwięcej wartości odżywczych. Taki posiłek wbrew pozorom jest bardzo sycący. Dla zwiększenia kaloryczności można dodać łyżkę oliwy albo prażone pestki słonecznika lub dyni.