Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Szarlotka

Szarlotka

  • 16 listopada, 2022
  • by

(tortownica 24 cm)

 

Spód:

  • 1/3 szklanki płatków owsianych;
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych;
  • 1/3 szklanki  słonecznika;
  • 1 garść daktyli.

 

Na warstwę jabłkową:

  • ok 2,5 kg jabłek;
  • 4 łyżeczki agaru;
  • woda;
  • sok i skórka z 1 cytryny;
  • syrop daktylowy, syrop z agawy lub syrop klonowy do posłodzenia (opcjonalnie);
  • 1-2 łyżeczki cynamonu;
  • orzechy, migdały.

 

Jeśli używamy daktyli suszonych – wcześniej namoczyć ok. 5 minut we wrzątku, odlać wodę i zblendować.
Płatki owsiane, wiórki kokosowe i słonecznik i zmielić  (np. w młynku do kawy), dodać  daktyle i wszystko zblendować tak, aby wyszła klejąca masa o konsystencji, gliny, plasteliny. Przygotowaną masą wyłożyć spód tortownicy.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Połowę zmiksować blenderem z sokiem i skórką cytrynową. Połowę pokroić w małą kostkę. Powinny wyjść 4 szklanki musu.
Mus wymieszać w garnku z jabłkami pokrojonymi w kostkę, agarem i cynamonem. Sprawdzić smak i ewentualnie dosłodzić.
Zawartość garnka mieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 3 minuty
Masę wylać na spod, wyrównać wierzch i posypać drobno pokrojonymi orzechami i migdałami

Wstawić do lodówki na ok 2-3h, aby masa stężała.

Można podawać na ciepło z kokosową bitą śmietaną lub lodami.

Komentarze wyłączone
×