Makaron w sosie z kurkami
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki na 2-3 porcje:
♥ ok. 250 g makaronu (u mnie duże muszle)
♥ 2 szklanki kurek
♥ 250 ml wegańskiej śmietany (u mnie PlantOn)
♥ ½ szklanki białego wytrawnego wina
♥ 2 ząbki czosnku
♥ 2 łodygi świeżego rozmarynu
♥ ok. ½ łyżeczki soli
♥ szczypta pieprzu
♥ oliwa z oliwek
Migdałowy parmezan:
♥ ⅓ szklanki migdałów
♥ 5 łyżek płatków drożdżowych
♥ szczypta płatków chili
♥ szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na migdałowy parmezan zmiel w młynku do kawy. Kurki obgotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut i dobrze je odcedź. Ugotuj makaron al dente, odcedź i przełóż do garnka lub dużej miski. Czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oliwie, a następnie dodaj kurki i listki rozmarynu i całość podsmażaj przez około 7 min, do zarumienienia. Wlej na patelnię wino i odparuj prawie cały płyn na wysokiej temperaturze. Zmniejsz temperaturę i dodaj śmietanę, sól, pieprz i 3 łyżki migdałowego parmezanu. Całość dobrze wymieszaj i zagrzej. Gotowym sosem zalej wcześniej ugotowany makaron. Dobrze wymieszaj, tak, aby sos pokrył cały makaron. Przed podaniem posyp porcje migdałowym parmezanem.
Smacznego! ♥
Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/