Kultowa przekąska, czyli śliwki suszone w tofu à la boczku
- 17 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki na kilkanaście sztuk:
♥ 180 g wędzonego tofu
♥ 5-7 łyżek sosu sojowego
♥ ⅓ łyżeczki czosnku w proszku
♥ szczypta chili
♥ olej
♥ ok.13-16 szt. śliwek suszonych
Wykonanie:
Pokrój tofu wzdłuż na plastry ok. 3 mm i rozłóż płasko na talerzu. Sos sojowy wymieszaj z chili i czosnkiem i zalej min plasterki tofu (ważne, aby każdy plasterek tofu był dobrze zamoczony w sosie). Odstaw tofu na ok. 1 h. Następnie wlej na patelnię niewielką ilość oleju i wyłóż tofu. Podsmażaj je ok 1 min. z każdej strony, na złoto. Podsmażone tofu przestudź, a następnie zawijaj śliwki suszone w tofu i przebijak małą wykałaczką.
Smacznego! ♥
Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/