Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Złoty kalafior w tempurze

Złoty kalafior w tempurze

  • 17 listopada, 2022
  • by

 

Składniki:

🌱 Kilka ugotowanych al dente różyczek kalafiora
🌱 5 łyżek mąki pszennej
🌱 5 łyżek mąki kukurydzianej
🌱 ok. 0,5 szklanki bardzo zimnej wody
🌱 2 szczypty soli (można dodać również inne przyprawy, np. słodką paprykę. Ja dodałam nieco garam masala)
🌱 pół łyżeczki sody
🌱 olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Ciasto: mąkę pszenną, kukurydzianą, przyprawy i sodę zalewam wodą. Wodę dolewam stopniowo, aż uzyskam konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego. Odstawiam do lodówki.
Rozgrzewam w rondelku olej, różyczki kalafiora (również schłodzone) zanurzam w cieście i wrzucam na głęboki i rozgrzany olej. Smażę, aż się zezłocą.
Zapytacie, po co ciasto ma być schłodzone. Zasadnicza jest tu różnica temperatur między jedzeniem, a rozgrzanym olejem. W ten sposób przygotowany kalafior, w środku jest mięciutki, a na zewnątrz chrupiący.
Po usmażeniu odsączamy usmażone kawałki na ręczniku papierowym.

Smacznego Kochani! ♥

Autorka: https://www.instagram.com/babaeylla_od_kuchni 

Komentarze wyłączone
×