Ekspresowe spaghetti z tofu
- 17 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki na 2 porcje:
- 1 kostka (180g) tofu naturalnego
- 1 szklanki passaty pomidorowej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- ¼ łyżeczki papryki ostrej
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka bazylii
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- makaron spaghetti
Wykonanie:
- Tofu kruszymy na patelnię i podsmażamy kilka minut.
- Dodajemy passatę, sos sojowy, paprykę wędzoną oraz ostrą, cynamon i czosnek. Gotujemy ok. 5 minut.
- W tym czasie gotujemy makaron spaghetti (ilość według preferencji, proponuję 70-80g na porcję).
- Wyłączamy palnik z patelnią z tofu i doprawiamy płatkami drożdżowymi, bazylią, oliwą oraz świeżo mielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Makaron odcedzamy, nakładamy na talerz wraz z sosem z tofu i opcjonalnie ozdabiamy świeżą bazylią.
Smacznego! ♥