„boczek” z bakłażana
- 19 września, 2023
- by
- bok
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka syropu klonowego
- Sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- Sól
Wykonanie:
- Bakłażana pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Posolić i odstawić na godzinę.
- Ręcznikiem papierowym zebrać wodę którą oddał bakłażan.
- Pozostałe składniki wymieszać w misce tworząc marynatę.
- Obtaczać plastry bakłażana w marynacie i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia.
Przepis: Anna Kotala