Bakłażany zapiekane z serkiem z nerkowców
- 14 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Sprawdź jak wykonać przepis: https://www.facebook.com/vivazdrowie/videos/349995118769373/
Składniki:
- 3 bakłażany,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz,
- łyżeczka oregano,
- garść świeżego szpinaku,
- szklanka namoczonych nerkowców,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- łyżeczka soli,
- 2 łyżki płatków drożdżowych,
- 3/4 szklanki ciepłej wody.
Wykonanie:
Bakłażany kroimy wzdłuż na połówki, każdą smarujemy oliwą, posypujemy solą oraz pieprzem. Zapiekamy około 30-40 min w 180 stopniach aż będą mięciutkie.
Odsączone nerkowce blendujemy razem z ząbkiem czosnku, mąką ziemniaczaną, octem jabłkowym, solą, płatkami drożdżowymi oraz wodą. Przekładamy do garnuszka i podgrzewamy do zgęstnienia cały czas mieszając. Na koniec dodajemy garść posiekanego szpinaku.
Każdą połówkę bakłażana nacinamy w kratkę tak, aby nie przekroić skórki. Nakładamy po łyżce nerkowcowo-szpinakowego farszu i posypujemy oregano.
Zapiekamy około 10-15 min w 180 stopniach.
Smacznego!