Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Botwinka curry

Botwinka curry

  • 14 listopada, 2022
  • by

Zobacz filmik, jak przygotować ten przepis: http://bit.ly/2vpFr5m

Składniki:

  • pół pęczka botwinki,
  • puszka mleka kokosowego (400 ml),
  • limonka albo cytryna,
  • kawałek ostrej papryczki,
  • garść posiekanego szczypiorku,
  • ryż basmati do podania.

Pasta curry (możecie użyć gotowej tylko sprawdźcie skład!):

  • 1/2 cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka oliwy (opcjonalnie),
  • 1 lub 1,5 łyżeczki soli,
  • po pół łyżeczki: kminu rzymskiego, ziaren kolendry, kurkumy, imbiru, cynamonu,
  • 2 łyżeczki curry.

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek blendujemy na gładką pastę, możemy dodać łyżeczkę oliwy. Wszystkie przyprawy prażymy na suchej patelni przez około minutę ciągle mieszając. Mieszankę przypraw wraz z solą dodajemy do pasty i ponownie blendujemy. Botwinkę oczyszczamy, obieramy buraczki i wraz z gałązkami kroimy drobniutko, liście z grubsza. W garnku lub na patelni mieszamy mleko kokosowe z pastą (jeśli używacie gotowej, sprawdźcie poziom jej ostrości i uzależnijcie jej ilość od waszego smaku), dodajemy botwinkę i dusimy około 10-15 min, tak żeby zmiękła ale jednocześnie pozostała jędrna. Całość powinna być świeże i lekka. Dodajemy sok z limonki i próbujemy, możemy ewentualnie dosolić do smaku. Danie podajemy z ryżem i ostrą papryką, udekorowane szczypiorkiem.

Smacznego!

Komentarze wyłączone
×