Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Grid – With Sidebar

Gluten: jeść czy nie jeść?

Gluten: jeść czy nie jeść?

  • 20 czerwca, 2023
  • by

Gluten to termin spędzający sen z powiek coraz większej ilości osób – i nic dziwnego – z każdej strony bowiem atakują nas...

Izotoniki. Kupować gotowe czy robić samemu?

Izotoniki. Kupować gotowe czy robić samemu?

  • 20 czerwca, 2023
  • by

Izotonik to napój mający na celu nawodnienie osób aktywnych fizycznie i sportowców, a także uzupełnienie elektrolitów i witamin utraconych wraz z potem....

Refluks, czyli co robić, gdy pali i piecze

Refluks, czyli co robić, gdy pali i piecze

  • 20 czerwca, 2023
  • by

Refluks żołądkowo-przełykowy to choroba szeroko rozpowszechniona w krajach wysoko rozwiniętych. Polega na patologicznym zarzucaniu treści żołądkowej w górę przełyku, powodując szereg następstw, w tym...

Kurkuma – królowa przypraw

Kurkuma – królowa przypraw

  • 20 czerwca, 2023
  • by

Kurkuma to ekstrakt z rośliny zwanej ostryżem, należącej do rodziny imbirowatych, uprawianej głównie w Azji południowo-wschodniej. W postaci proszku o intensywnie żółtej...

Działanie przeciwbólowe wiśni i czereśni

Działanie przeciwbólowe wiśni i czereśni

  • 20 czerwca, 2023
  • by

Wiśnie i czereśnie to popularne w naszym regionie świata owoce – sięgamy po nie chętnie nie tylko latem, kiedy sezon na nie...

Rokitnik (nad)zwyczajny

Rokitnik (nad)zwyczajny

  • 20 czerwca, 2023
  • by

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.) to wciąż mało popularna w Polsce roślina, kryjąca w sobie wiele niezwykłych właściwości. Rośnie w postaci kolczastych krzaków...

Probiotyki a prebiotyki – czym się różnią?

Probiotyki a prebiotyki – czym się różnią?

  • 19 czerwca, 2023
  • by

Organizm ludzki zasiedlany jest przez szereg mikroorganizmów, określany terminem mikrobioty. Mikroorganizmy te zamieszkują przede wszystkim światło przewodu pokarmowego i drogi oddechowe, a...

Kalafior – mało kalorii, dużo wartości

Kalafior – mało kalorii, dużo wartości

  • 19 czerwca, 2023
  • by

Kalafior to popularne warzywo z rodziny kapustowatych, sprowadzone do Polski przez królową Bonę na przełomie XVI i XVII wieku. Podobny do brokułu,...

×