Grid – With Sidebar
Gluten: jeść czy nie jeść?
- 20 czerwca, 2023
- by
- bok
Gluten to termin spędzający sen z powiek coraz większej ilości osób – i nic dziwnego – z każdej strony bowiem atakują nas...
Izotoniki. Kupować gotowe czy robić samemu?
- 20 czerwca, 2023
- by
- bok
Izotonik to napój mający na celu nawodnienie osób aktywnych fizycznie i sportowców, a także uzupełnienie elektrolitów i witamin utraconych wraz z potem....
Refluks, czyli co robić, gdy pali i piecze
- 20 czerwca, 2023
- by
- bok
Refluks żołądkowo-przełykowy to choroba szeroko rozpowszechniona w krajach wysoko rozwiniętych. Polega na patologicznym zarzucaniu treści żołądkowej w górę przełyku, powodując szereg następstw, w tym...
Kurkuma – królowa przypraw
- 20 czerwca, 2023
- by
- bok
Kurkuma to ekstrakt z rośliny zwanej ostryżem, należącej do rodziny imbirowatych, uprawianej głównie w Azji południowo-wschodniej. W postaci proszku o intensywnie żółtej...
Działanie przeciwbólowe wiśni i czereśni
- 20 czerwca, 2023
- by
- bok
Wiśnie i czereśnie to popularne w naszym regionie świata owoce – sięgamy po nie chętnie nie tylko latem, kiedy sezon na nie...
Rokitnik (nad)zwyczajny
- 20 czerwca, 2023
- by
- bok
Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.) to wciąż mało popularna w Polsce roślina, kryjąca w sobie wiele niezwykłych właściwości. Rośnie w postaci kolczastych krzaków...
Probiotyki a prebiotyki – czym się różnią?
- 19 czerwca, 2023
- by
- bok
Organizm ludzki zasiedlany jest przez szereg mikroorganizmów, określany terminem mikrobioty. Mikroorganizmy te zamieszkują przede wszystkim światło przewodu pokarmowego i drogi oddechowe, a...
Kalafior – mało kalorii, dużo wartości
- 19 czerwca, 2023
- by
- bok
Kalafior to popularne warzywo z rodziny kapustowatych, sprowadzone do Polski przez królową Bonę na przełomie XVI i XVII wieku. Podobny do brokułu,...