Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Dyniowy tofurnik

Dyniowy tofurnik

  • 17 listopada, 2022
  • by

Składniki 🎃🎃🎃

 

Kruche ciasto cynamonowe (tortownica ok 22 cm):

🧡 230 g mąki pszennej + mąka na podsypanie
🧡 4 łyżki oleju kokosowego ściętego
🧡 5-6 łyżek mleka roślinnego
🧡 5 łyżek cukru pudru
🧡 1 łyżeczka cynamonu
🧡 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa dyniowa, bezserowa:

🧡 180 g naturalnego tofu
🧡 200 ml gęstej śmietany (u mnie Planton)
🧡 ¾ szklanki drobnego cukru kokosowego (można użyć też innego słodzika)
🧡 ½ szklanki mleka roślinnego
🧡 2 łyżki mąki ziemniaczanej
🧡 sok z 1 cytryny
🧡 1,5 szklanki puree z pieczonej dyni hokkaido bez skórki (ok. ½ surowej dyni średniej wielkości)

 

Dodatkowo:

🧡 7 wegańskich krówek
🧡 2 łyżki ściętego oleju kokosowego
🧡 ½ łyżeczki cynamonu
🧡 szczypta soli
🧡 ½ szklanki uprażonych pestek dyni

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na masę dyniową umieść w misce i zblenduj blenderem ręcznym lub w malakserze na gładką, kremową masę.
Połącz wszystkie składniki na ciasto i wyrób na plastyczną masę. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5-7 mm, na wielkość tortownicy + 2 cm na boki. Przełóż ciasto do tortownicy wysmarowanej olejem, uformuj boki i w kilku miejscach na spodzie zrób dziurki widelcem.
Wstaw ciasto na 10 min. do piekarnia nagrzanego do 180’C. Następnie wyjmij podpieczony spód z piekarnika, wyłóż na niego masę dyniową i wygładza wierzch. Wstaw ciasto ponownie do piekarnika i piecz 35 min. w temp. 180’ C. Wystudź ciasto całkowicie i wstaw
do lodówki na kilka godzin, żeby masa całkowicie się ścięła. Do rondelka wrzuć pokruszone krówki i dodaj olej kokosowy. Całość podgrzewaj na średniej temp. ciągle mieszając, żeby nie przypalić karmelu. Jak krówki się całkowicie rozpuszczą dodaj cynamon, szczyptę soli i wymieszaj. Zakończ podgrzewanie i dodaj do karmelu uprażone pestki dyni. Delikatnie wymieszaj i całość rozprowadza równomiernie na wierzchu sernika. Zamiast karmelu i pestek możesz też posypać sernik cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Smacznego! 🧡

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Comments Off
×