Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Paluszki à la rybne z selera

Paluszki à la rybne z selera

  • 17 listopada, 2022
  • by

Składniki:

♥ 1 korzeń selera (obrany)
♥ 2 glonowe arkusze nori
♥ 2-3 liście laurowe
♥ 2 ziela angielskie
♥ ⅓ szklanki mleka owsianego
♥ 3 łyżki mąki z ciecierzycy
♥ ok. 1 szklanka bułki tartej
♥ 2 łyżeczki przyprawy do ryb
♥ olej do smażenia
♥ sól do smaku

 

Przygotowanie:

Pokrój selera na plastry, trójkąty, „paluszki” ok. 1,5-2 cm grubości (kształt generalnie wg uznania). Wlej wody do garnka, posól (jak do gotowania ziemniaków), dodaj liść laurowy, ziele angielskie, arkusze nori (w całości) i zagotuj wodę. Do gotującej się wody dodaj kawałki selera i podgrzewaj jeszcze ok. 15-20 min. aż seler zmięknie. Wyjmij selera, delikatnie go odciśnij z wody i zostaw do całkowitego wystudzenia. W jednej misce wymieszaj mleko i mąkę (ciasto powinno być jak gęste naleśnikowe), a w drugiej misce bułkę tartą i przyprawy. Wystudzonego selera maczaj w cieście, a następnie w bułce z przyprawami i smaż na
rozgrzanym oleju, z dwóch stron, na złoty kolor.

Smacznego! ♥

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Komentarze wyłączone
×