
Mięciutkie pierniczki z cieciorki
- 17 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki na ok. 14 pierniczków:
🧡 300 g ugotowanej cieciorki
🧡 80 g suszonych daktyli
🧡 80 g masła orzechowego
🧡 100 g mąki owsianej
🧡 skórka starta z 1 pomarańczy
🧡 1 łyżka kakao
🧡 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika
🧡 1 łyżeczka cynamonu
🧡 3/4 łyżeczki imbiru
🧡 1 łyżeczka proszku do pieczenia
🧡 szczypta soli
Przygotowanie:
1) Suszone daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do zmięknięcia na 30 minut.
2) Mąkę owsianą można mieć już gotową lub zmielić płatki owsiane w młynku. Pomarańczę przelewamy wrzątkiem.
3) Blendujemy ugotowaną cieciorkę z odsączonymi daktylami, masłem orzechowym, skórką z pomarańczy, przyprawami, kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie z mąką.
4) Formujemy pierniczki w dowolny sposób: kulkę wielkości orzecha włoskiego rozpłaszczamy i tworzymy okrągłe pierniczki, można także po podsypaniu mąką rozwałkować i powycinać foremkami kształty.
5) Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Smacznego! 🧡