à la ragu z czerwonej soczewicy
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki:
♥ 300 g suchej czerwonej soczewicy
♥ 2 cebule
♥ 3 łodygi selera naciowego
♥ 3 marchewki
♥ 4 ząbki czosnku
♥ 200 g świeżego szpinaku (opcjonalnie)
♥ 2 x 400g puszki pomidorów
♥ 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
♥ 3 łyżeczki suszonego oregano
♥ 2 łyżeczki suszonego tymianku
♥ 3 liście laurowe
♥ 1 litr bulionu warzywnego
♥ sól, pieprz
♥ 2 łyżki oleju do smażenia
♥ ulubiony makaron (ilość według uznania)
Wykonanie:
♥ Na rozgrzany olej wrzuć posiekaną cebulę, marchewkę, seler i czosnek. Smaż na niskim ogniu około 15-20 minut, do momentu aż trochę zmięknie.
♥ Dodaj sucha soczewice, pomidory, koncentrat, zioła i bulion. Zagotuj i duś pod przykryciem około 40-50 minut, do momentu aż soczewica porządnie zmięknie. W tym czasie odkryj kilka razy i zamieszaj, ewentualnie dolej wody, jeśli jest potrzeba.
♥ Opcjonalnie przed podaniem dodaj z grubsza posiekany szpinak, wmieszaj w sos do momentu aż zmięknie ale nie za długo tak by zachował swoja świeżą zieleń.
♥ Podawaj posypany liśćmi świeżej bazylii, startym wegańskim serem lub płatkami drożdżowymi na ulubionym makaronie.
Gotowe w 60 minut
Porcja dla 6 osób
Smacznego! ♥