Kasza jaglana z botwinką
- 15 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki:
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej;
- 1 pęczek botwinki (buraczki i liście);
- garść koperku;
- pół szklanki mleczka kokosowego;
- sól, pieprz;
- opcjonalnie kiełki, pestki do posypania;
- łyżka oliwy/oleju kokosowego.
Wykonanie:
Kaszę jaglaną opłucz i ugotuj w 1 i 1/2 szklanki wody z dodatkiem mleczka kokosowego. Gotuj ją do miękkości około 15 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw w garnku pod przykryciem do wchłonięcia całej wody. W tym czasie pokrój drobno liście botwinki. Buraczki obierz cienko i pokrój w kosteczkę, część ugotuj osobno na parze w całości.
Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni i przez kilka minut podsmaż warzywo. Dodaj kaszę, posiekany koperek i dopraw solą i pieprzem. Smacznego!