Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Kiszone rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki

  • 15 listopada, 2022
  • by

Składniki:

  • ok 2 pęczki rzodkiewek
  • 0,5 litra wody
  • 2 łyżeczki soli
  • mała gałązka kopru
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka ziaren gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • szklany słój lub gliniane naczynie do kiszenia

 

Wykonanie:

(ok 4 dni kiszenia, 2 małe słoiczki 300 ml)
Najpierw mieszamy gorącą wodę razem z solą – w ten sposób przygotowujemy solankę. Następnie odstawiamy ją odstawiamy do ostudzenia. Słój/naczynie wyparzamy wrzątkiem.

Rzodkiewki obrywamy z liści, odcinamy końcówki i dokładnie myjemy. Układamy je ciasno w słoju lub naczyniu, warstwami, dodając obrany ząbek czosnku, kawałek kopru i liść laurowy. Na koniec dosypujemy ziarna gorczycy.

Zalewamy ostudzoną solanką i stawiamy w bezpiecznym miejscu. Wieko słoja, naczynie możemy przykryć gazą a powierzchnię kiszonek docisnąć czymś ciężkim (ja użyłam mniejszego słoika). Ważne, żeby kiszonka miała czym „oddychać”.

Komentarze wyłączone
×