Kurkumowy napój z mango
- 14 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki (na dwie porcje)
1 średnie mango (można użyć mrożonego)
400-500 ml schłodzonej wody kokosowej (można użyć mleczka kokosowego, napój będzie wówczas cięższy i nabierze deserowego charakteru)
Sok z połowy dużej pomarańczy, bądź całej, jeśli jest mała
Sok z jednej limonki
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu
Opcjonalnie: mięta lub płatki chili
Sposób przygotowania:
- Sparzyć i wyszorować skórkę cytrusów (najlepszym wyborem będą jednak te z uprawy ekologicznej), przepołowić.
- Obrać ze skórki mango (w internecie można znaleźć wiele metod obierania mango, ja po prostu obkroiłam miąższ wokół pestki nożem), pokroić na mniejsze kawałeczki.
- Wrzucić wszystkie składniki do naczynia blendera i zblendować do gładkiej konsystencji.
- Można podawać z miętą, chili, lub dosłodzić według uznania syropem daktylowym, klonowym, lub z agawy.
Wartości odżywcze:
Białko: 3,4g
Tłuszcze: 1,1g
Węglowodany: 37g
Błonnik: 2,1g
Kalorie: 160