Zupa w stylu azjatyckim z boczniakami
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki na 2 duże porcje:
♥ 1 l mocnego bulionu warzywnego z dodatkiem imbiru, czosnku, selera naciowego i trawy cytrynowej
♥ ok. 300 g boczniaków
♥ 200 g długiego makaronu ryżowego lub pszennego
♥ 4-5 łyżek sosu sojowego
♥ 1 łyżeczka cukru brązowego
♥ 2 cm świeżego imbiru
♥ szczypta płatków chili
♥ 2 łyżeczki soku z limetki
♥ garść orzechów ziemnych lub nerkowców
♥ natka pietruszki/szczypiorek/kolendra
♥ 4 łyżki oleju
Wykonanie:
Boczniaki pokrój na paski. Wymieszaj z sosem sojowym, cukrem, sokiem z limetki, płatkami chili i startym imbirem. Zostaw je w tej marynacie na ok. 2 h. Po tym czasie wyłóż boczniaki z marynatą na suchą patelnię i podgrzewaj, aż odparuje cała woda i boczniaki zmniejszą swoją objętość. Teraz dodaj olej i podsmaż boczniaki na złoto. Ugotuj makaron i dobrze podgrzej bulion. Orzeszki upraż na patelni.
Podziel makaron na porcje, zalej bulionem, a na wierzch ułóż boczniaki, orzeszki i zieleninę. Ewentualnie doprawić do smaku sosem sojowym. Porada: jeżeli masz tylko bulion warzywny, bez dodatkowych składników, to dodaj je do swojego bulionu i całość podgrzewaj ok 20 min. pod przykryciem, na niskiej temp. (imbir i czosnek pokrój na małe kawałki, szybciej oddadzą smak i aromat).
Smacznego! ♥
Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/