Wegańskie sushi
- 17 listopada, 2022
- by
- Anna Z
おはようございます 🙋🏽♀️
Składniki:
🌱 1 opakowanie ryżu
🌱 opakowanie nori
🌱 sałata
🌱 2 czerwone papryki
🌱 2 awokado
🌱 2 zielone ogórki
🌱 szczypior
🌱 serek wegański naturalny (np. od Bez Deka Mleka)
🌱 sezam biały
🌱 sezam czarny
🌱 sos sojowy
🌱 sos Teriyaki
Przygotowanie:
- Ryż do sushi gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.
- Warzywa obieramy i kroimy w równe paski. Szczypior siekamy.
- Na macie do zwijania rolek kładziemy nori, następnie na 3/4 powierzchni nori układamy ryż. Warstwa ryżu nie powinna być grubsza niż 0,5 cm.
- Następnie na 1/2 wysokości ryżu układamy warzywa oraz serek, całość zawijany.
- Rolkę kroimy na kawałki o grubości około 1,5 cm. Skraplamy sosem sojowym, oraz dekorujemy sezamem białym oraz czarnym.
- Podajemy z sosem sojowym oraz sosem Teriyaki.
- Smacznego! 🌱