Wegańskie „jajko sadzone”
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki:
Białko:
♥ mąka ryżowa 30 g
♥ napój sojowy 20 g
♥ woda 20 g
♥ czarna sól 1/4 łyżeczki
♥ olej – łyżeczka
Żółtko:
♥ batat ugotowany 75 g
♥ kurkuma 1/4 łyżeczki
♥ płatki drożdżowe łyżeczka
♥ woda – łyżka
Przygotowanie:
1. Ugotuj wcześniej batata i zostaw do ostygnięcia (potrzebna jest niewielka ilość na 2 żółtka, więc fajnie będzie zaplanować jakiś inny posiłek z dodatkiem reszty batata, aby się nie zmarnował). Słodkiego ziemniaka gotuj do miękkości, około 30min.
2. Wszystkie składniki na żółtko dokładnie zmiksuj, jeśli chcesz bardziej płynne – dodaj wody, jeśli mniej – możesz dodać trochę mąki. Zostaw.
3. Składniki na białko wymieszaj ze sobą.
4. Na patelni rozgrzej olej i wylej na nią białko – w dwóch częściach (możesz zrobić to łyżką).
5. Praktycznie od razu dodaj żółtko i chwilę podsmaż, do delikatnego ścięcia się białka.