Wegańskie batoniki à la twix
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki na kruche ciasto do blachy keksówki:
♥ ok. 200 g mąki pszennej
♥ 2 łyżki ściętego oleju kokosowego
♥ 2 łyżki płynnego oleju (rzepakowy/słonecznikowy)
♥ ½ dojrzałego banana
♥ ⅓ szkl cukru pudru
Karmel:
♥ 1 szkl. daktyli bez pestek
♥ 3-4 łyżki masła orzechowego
♥ szczypta soli
Dodatkowo:
♥ 1 gorzka czekolada
♥ ½ łyżeczki oleju kokosowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
Rozgnieć banana widelcem. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i zagnieć plastyczne ciasto. Rozwałkuj je na grubość ok. 0,5 cm, na rozmiar blaszki i dodatkowo ok. 1 cm na brzegi. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i zrób w spodzie dziurki widelcem. Piecz ok. 20 min w 170′ C. Zostaw do wystygnięcia. Zalej daktyle gorącą wodą i odstaw na ok 20 min. Następnie odlej wodę, dodaj do daktyli masło orzechowe i szczyptę soli i zblenduj na gładką masę. Wyłóż masę na spód z kruchego ciasta i wstaw do lodówki na ok 30 min. Następnie w kąpieli wodnej rozpuść
czekoladę, dodaj olej kokosowy, wymieszaj i rozprowadź czekoladę równomiernie na wierzchu masy karmelowej. Wstaw ciasto do lodówki i odczekaj aż czekolada całkowicie stwardnieje. Twój domowy twix jest gotowy, ale najlepiej jeść go na drugi dzień, jak nieco zmięknie spód z kruchego ciasta.
Smacznego! ♥
Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/