Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Placki po węgiersku

Placki po węgiersku

  • 16 listopada, 2022
  • by

 

Placki ziemniaczane (u mnie 4 duże sztuki):

7 dużych ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki oleju
⅓ szklanka mleka roślinnego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
ok. ⅓ łyżeczki soli
szczypta pieprzu

 

Sos:

1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 marchewka
ok. 10 cm pora
ok. czerwonej papryki
1 ogórek kiszony
2 duże pomidory
⅓ szklanka czerwonego wina
duża szczypta papryki wędzonej, pieprzu, cząbru lubczyku i majeranku
1 liść laurowy
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki suszonych, mielonych grzybów leśnych
⅓ łyżeczki soli
olej do smażenia

 

Dodatkowo:

1 op. kiełbasek węgierskich od dobra kaloria
naturalny jogurt wegański
natka pietruszki

 

Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce, na małych oczkach. Starte ziemniaki dobrze odciśnij z wody i przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek i pozostałe składniki. Całość dobrze wymieszaj. Na rozgrzanym oleju smaż na złoto placki ok. 0,5 cm grubości. Wielkość placków według uznania (u mnie na wielkość patelni, ok. 17 cm średnicy). Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na oleju. Dodaj liści laurowy i pokrojoną na małe kawałki paprykę, marchewkę, pora i ogórka kiszonego. Podsmażaj całość ok. 2 min. a następnie dodaj czerwone wino, zblendowane pomidory i wszystkie pozostałe składniki. Całość podgrzewaj na niskiej temperaturze przez ok. 10 min. Kiełbaski węgierskie pokrój na plasterki i podsmaż na oleju (na osobnej patelni) z obu stron na złoto. Na gotowe placek ziemniaczany wylej dużą łyżkę sosu, wyłóż kilka kawałków kiełbaski i złóż placek na pół. Podawaj z jogurtem i natką pietruszki. Smacznego!

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Komentarze wyłączone
×